Met steampunkinvloeden

Game

Gatling Gears, van Vanguard Games, Electronic Arts

Voor Xbox 360, PlayStation 3 ****

Door flops als Wild Wild West en Sky Captain and The World of Tommorow heeft de filmindustrie ongetwijfeld een sceptische houding ontwikkeld ten aanzien van steampunk, het fantasygenre waarin antieke machinerie samensmelt met futuristische elementen. Spellenmakers wagen zich er gelukkig nog wel aan, zoals het Nederlandse Vanguard Games. Gatling Gears is het eerste spel van de nieuwe studio en mengt op meerdere fronten het oude met het nieuwe.

Als speler bestuur je een besnorde goedzak die het opneemt tegen het leger waarvan hij zelf ooit deel uitmaakte. Veel krijg je niet te zien van de hoofdpersoon; hij neemt plaats in een met oneindig veel kogels uitgeruste robot. Wat volgt is een potje schieten en ontwijken in traditioneel bovenaanzicht, dat doet terugverlangen naar de tijd van guldens en joysticks.

Maar Gatling Gears doet meer dan alleen jeugdsentiment opwekken. Daarvoor ziet het er simpelweg te mooi uit. De steampunkinvloeden beperken zich niet tot de robot. Tanks, vliegtuigen en gebouwen zijn allen ondergedompeld in een retrofuturistisch bad. Zelden was een spel ook zo kleurrijk, ongeacht de niet-aflatende destructie. Niet het meest originele debuut, dit ouderwetse knalfestijn. Wel een spel dat, vanuit de heupen, recht in het hart schiet.

Rogier Kahlmann

    • Rogier Kahlmann