Kortkolom economie

Verzekeraar ASR boekt lagere nettowinst

Amsterdam. Verzekeringsmaatschappij ASR heeft het afgelopen half jaar nettowinst van 163 miljoen euro behaald, 28 procent lager dan de 226 miljoen euro in dezelfde periode van vorig jaar. De bruto premie-inkomsten daalden met 8 procent van 2,6 miljard naar 2,4 miljard euro. Dit is vooral te danken aan slechtere resultaten bij de levensverzekeringen. De solvabiliteit steeg ten opzichte van eind december met 14 procentpunt naar 235 procent. Algemeen directeur Jos Baeten verklaarde dat ASR „vanwege de onzekerheden op de financiële markten” geen uitspraken zal doen over de vooruitzichten voor het tweede half jaar. ASR is een van de vijf grote spelers op de Nederlandse markt voor levensverzekeringen en werd in 2008 door de Nederlandse regering gekocht, als onderdeel van Fortis Nederland en ABN Amro, bij het opbreken van Fortis Holding. ASR zal in de komende jaren geprivatiseerd worden. (Dow Jones)

Meer verzet in VS tegen overname ING Direct

Amsterdam. Het verzet in de VS tegen de overname van de internetbank ING Direct USA door Capital One Financial neemt toe. Dat meldt Het Financieele Dagblad vandaag. Het invloedrijke Democratische lid van het Huis van Afgevaardigden Barney Frank wil nu ook meer onderzoek van de toezichthouders. Door de overname wordt Capital One de vijfde bank in de Verenigde Staten. Volgens Frank kan dit een nieuw risico vormen voor de stabiliteit van het Amerikaanse bankwezen. Hij wil weten of de overname in overeenstemming is met de Community Reinvestment Act, die banken verplicht ook de lage inkomens en middeninkomens van krediet te voorzien. Frank wil een verlenging van zestig dagen van de bezwaarperiode tegen de overname, zoals eerder gevraagd door de belangenvereniging voor kredietnemers, de National Community Reinvestment Coalition. (NRC)

Winststijging voor detacheerder Brunel

Amsterdam. Detacheringsbedrijf Brunel heeft de operationele winst in het tweede kwartaal bijna verdubbeld en de omzet met 29 procent zien stijgen, met name door het aanhoudend herstel in de Duitse industrie. De winst voor rente en belasting steeg met 91 procent tot 11,9 miljoen euro, van 6,2 miljoen een jaar eerder. Volgens Brunel is dit het gevolg van een efficiëntere bedrijfsvoering. De omzet over het tweede kwartaal steeg tot 217,3 miljoen euro, van 167,9 miljoen een jaar eerder. In alle regio’s groeide de omzet op jaarbasis: in Nederland met 23 procent, in Duitsland met 44 procent en in België met 15 procent. Hoewel de resultaten de eigen verwachtingen overtreffen verhoogt de detacheerder van financieel personeel en specialisten voor de energiesector de verwachtingen voor dit jaar niet, vanwege de huidige economische en politieke onrust. Voor het gehele jaar verwacht Brunel een omzetstijging van minstens 20 procent. (Novum)

Dockwise: 39 procent lagere nettowinst

Dockwise: 39 procent lagere nettowinst

Amsterdam. Zeetransportbedrijf Dockwise heeft in het tweede kwartaal een nettowinst geboekt van 3 miljoen dollar, 39 procent lager dan de 4,9 miljoen van dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 2,6 procent tot 109 miljoen dollar. Dockwise transporteert en installeert grote installaties voor de olie- en gassector, zoals booreilanden en productieplatformen. Het concern heeft een marktaandeel van 100 procent voor groot zeetransport en een aandeel van 50 procent in het middensegment. Het bedrijf zegt dit jaar sterk afhankelijk te zijn van korte-termijnopdrachten aangezien er tijdens de hoogtijdagen van de financiële crisis weinig is geïnvesteerd. Dockwise voorziet verbetering na de eerste maanden van 2012. (Dow Jones)