Kortkolom binnenland

Hulpverlener Keith Bakker blijft in cel

Rotterdam. De Amerikaans-Nederlandse hulpverlener in de verslavingszorg Keith Bakker blijft in voorlopige hechtenis. Negen vrouwen hebben aangifte tegen hem gedaan wegens seksueel misbruik. „Ik heb veel stomme dingen gedaan”, erkende Bakker (50 en zelf ex-verslaafde) gisteren, „maar niet dat”. Dit zei hij tijdens de pro-formazitting in Amsterdam. De zaak werd niet inhoudelijk behandeld, omdat de rechter-commissaris nog getuigen moet horen. Bakker gaf toe dat hij bij twee van de negen vrouwen „een seksuele grens” heeft overschreden, maar zei dat hij deze patiënten van hem niet heeft verkracht of misbruikt. De rechtbank vindt de aangiften zo serieus dat Bakker voorlopig in zijn cel in Almere moet blijven. (NRC)

Tynaarlo in beroep om uitspraak De Punt

Tynaarlo. De gemeente Tynaarlo gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank over de vergoeding van de kosten van de brand in scheepswerf De Punt. Dat heeft de Drentse gemeente vandaag laten weten. Tynaarlo was ruim 850.000 euro kwijt aan de nasleep van de brand in mei 2008 en vindt dat het Rijk moet meebetalen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken vindt een vergoeding volgens de Wet rampen en zware ongevallen niet aan de orde. In juni bepaalde de rechtbank in Assen dat er geen sprake is geweest van een ramp. Wel heeft het ministerie de bevoegdheid in bijzondere gevallen een uitzondering te maken. Volgens de rechtbank is niet goed onderbouwd waarom dat niet is gebeurd. De gemeente vindt dat het wel degelijk om een ramp gaat. Bij de brand kwamen drie brandweermannen om. (Novum).

Bezoek Euromast vast in lift na blikseminslag

Rotterdam. Ongeveer 25 mensen die gisteren naar de top van de Euromast in Rotterdam wilden, hebben circa een half uur vastgezeten nadat de lift – vermoedelijk door blikseminslag – stil kwam te staan. Dat heeft een woordvoerder van de brandweer gezegd. De problemen met de Euroscoop, de draaiende glazen lift die bezoekers vanaf 112 meter naar het hoogste punt op 185 meter brengt, deed zich rond 18.30 uur voor. De technische dienst van de Euromast wist de lift na een half uur weer aan de praat te krijgen. (Novum)

10.000 euro voor tip over autoschutter

Rotterdam. Justitie in Rotterdam heeft gisteren een beloning van 10.000 euro uitgeloofd voor een beslissende tip over de beschietingen van auto’s op diverse snelwegen. De schutter of schutters beschoten deze maand auto’s op de A4, A12, A13, A15, A16 en A20, waarbij schade ontstond aan ruiten en lak. Niemand raakte gewond. Vermoedelijk werd met een luchtbuks geschoten. Het onderzoek richt zich op dit moment op 27 incidenten. Of in alle gevallen sprake is van dezelfde daders, is nog onduidelijk. De politie sluit kopieergedrag niet uit. (Novum)

Neergeschoten lid harde kern Ajax dood

Rotterdam. De 41-jarige Ajax-supporter Sven Westendorp, die afgelopen vrijdag werd neergeschoten in Amsterdam-Slovervaart, is woensdagavond overleden. Dat heeft de politie bevestigd. Westendorp werd meerdere keren geraakt voor zijn woning. De schutter vluchtte. De toestand van Westendorp was al sinds de schietpartij kritiek. Hij werd kunstmatig in coma gehouden. De Amsterdammer was een bekend persoon binnen de harde kern van Ajax-supporters. Westendorp was eigenaar van Ticket Unlimited, een bureau dat handelt in kaarten voor concerten en sportwedstrijden. Ook bezat hij een kledingmerk. (NRC)