Kleffe reepjes vleesalternatief

Weer een wereldrecord erbij: in het Griftpark te Utrecht werd het grootste vegetarische broodje shoarma ooit gebakken, doorsnede 1.80 meter, gewicht 150 kilo. Het was een actie van de Stichting Natuur & Milieu.

In het park was die dag een bijeenkomst voor nieuwe studenten. Belangrijk, want zo’n broodje moet ook worden opgegeten, en studenten eten alles. Zelfs slierten Beeter, de kleffe reepjes vleesalternatief van duurzaam geteelde soja.

Ik kreeg ook een bak, de reepjes kwamen met een kwak knoflooksaus en twee hompen biologisch brood. Ik had wel eens lekkerder gegeten.

Daarna, de mond nog melig, viel ik in de armen van Anita Direcks, een overenthousiaste voorlichter van de Stichting Natuur & Milieu. Ze had me herkend van het fotootje in deze krant, geen moment geaarzeld en direct de achtervolging ingezet. En nu had ze me te pakken.

Ze begon over Ronald Giphart, die had in de Volkskrant geschreven dat hij een jaar geen vlees ging eten.

„Die heb ik meteen gemaild!”

Er volgde een heel verhaal.

Vlees eten was nergens goed voor, maar voor veel mensen was het fulltime vegetariër zijn een last. Daarom kon je nu ook flexitariër worden, dan at je een of meerdere dagen geen vlees. Dat was beter voor je gezondheid, beter voor het milieu en de natuur en beter voor het dierenwelzijn. Ik kon het allemaal nalezen op een stencil van gerecycled papier.

Ze nam afscheid met een hand en zei dat ik de rest van de dag nog zoveel bakken nepshoarma mocht eten als ik wilde, nadeeltje was wel dat de emmers knoflooksaus inmiddels leeg waren. Daar was om onverklaarbare reden een enorme vraag naar.

Alsjeblieft, dankjewel, goedemorgen, welterusten.

Ik bleef achter met dat stencil.

Een productie van een kilo rund stond gelijk aan de CO2-uitstoot van 169 autokilometers en het eten van veel rood vlees verhoogde de kans op hart- en vaatziekten en kanker. Van dat soort weetjes dus.

Ik vond het fijn voor Natuur & Milieu dat ze in het Guinness Book of Records kwamen. Het leek me geen record dat snel verbeterd ging worden.

Ik begon aan een wandeling over dat veld met eerstejaars studenten. Ze deden spelletjes om elkaar beter te leren kennen. De ABN Amro-bank had overal van die gifgroene opblaasbanken neergezet.

Op een van die dingen lag een meisje in een bikini. Ze hadden haar ingesmeerd met knoflooksaus en bestrooid met reepjes Beeter.

Marcel van Roosmalen

Renske de Greef is met vakantie. Marcel van Roosmalen vervangt haar.

    • Marcel van Roosmalen