Kamer wil opheldering over Griekse deal Finland

De PVV wil dat Nederland net als Finland een onderpand krijgt voor de bijdrage aan het Griekse steunpakket. De partij wil dat het kabinet dit per direct eist. Ook de PvdA en D66 willen opheldering. Wilders en zijn fractie-genoot Tony van Dijck hebben gisteren Kamervragen gesteld aan premier Rutte (VVD) en minister van Financiën De Jager (CDA), na berichten dat Griekenland Finland in ruil voor de bijdrage aan het steunpakket een onderpand van 1 miljard euro zou geven. Finland mag dat houden als Griekenland niet aan zijn verplichtingen kan voldoen, en loopt zo geen enkel risico. De PVV wil weten of de Finse minister van Financiën andere landen van de eurozone heeft geïnformeerd over de onderhandelingen met Griekenland. Zij zou ook hebben gezegd dat andere landen ook een dergelijk onderpand kunnen eisen. De PVV’ers willen weten waarom dit niet aan de Kamer is meegedeeld. Volgens De Jagers woordvoerder is de ‘Finse deal’ nog niet definitief. (NRC)