Kamer geïrriteerd over ‘schimmige’ Finse deal over Griekenland

In politiek Den Haag is opnieuw verwarring ontstaan over de Griekse noodsteun. Zowel gedoogpartner PVV als oppositiepartijen PvdA en GroenLinks hebben premier Mark Rutte vandaag gekapitteld over de overeenkomst die Finland zou hebben met Griekenland. In ruil voor steun aan het Zuid-Europese land kreeg Finland een borgsom van naar verluidt 1 miljard euro.

Premier Rutte zei vanmiddag na afloop van de wekelijkse ministerraad dat “als de Finnen een deal hebben met de Grieken, dan geldt die deal ook voor ons”. Hij zei dat hij “verbaasd en gebelgd” was dat het onderpand een geldbedrag betreft in plaats van “een eilandje”.

PvdA: er is geen touw meer aan vast te knopen

Vlak daarvoor had minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) gezegd dat “Finland nog helemaal geen deal heeft”. De uitwerking van de afspraken die tijdens een eurotop op 21 juli zijn gemaakt moeten immers bij unanimiteit door alle zeventien eurolanden worden goedgekeurd. Onder meer Nederland, Oostenrijk en Slowakije verzetten zich hiertegen. “We willen niet dat het ene land wordt bevoordeeld”, zegt De Jager.

PVV-leider Geert Wilders riep het kabinet vandaag op ook „cash onderpand te eisen”. Hij noemde het in de media “bijzonder pijnlijk dat het kabinet slecht is geïnformeerd”. Volgens Kamerlid Ineke van Gent van GroenLinks zou de steun “geen zoekplaatje” moeten zijn en is dit “een schimmige deal”. PvdA’er Ronald Plasterk vindt “de gang van zaken rommelig” en zegt dat “er geen touw meer aan vast te knopen is”. De Kamer wil voor maandagmiddag twaalf uur uitleg van het kabinet.