Israël vergeldt aanslag bij Eilat

Israël heeft luchtaanvallen uitgevoerd in de Gazastrook, nadat zwaar bewapende Palestijnen gisteren acht Israëliërs hadden gedood in de buurt van de badplaats Eilat. Het was de zwaarste aanslag in Israël sinds 2008. Op hun beurt vuurden radicale Palestijnen vanmorgen raketten af op doelen in Israël, waarbij in de stad Ashdod twee gewonden vielen.

Het was vanmorgen nog niet duidelijk of beide partijen het hierbij zouden laten of dat het geweld de opmaat vormt voor een nieuwe, grootschalige confrontatie tussen Israël en de Palestijnen. Van beide kanten aan de grens werd ook vanmorgen nog geschoten. Uit twitter-berichten van de bevolking in de Gazastrook bleek dat die niets voelt voor een nieuwe golf van geweld.

Israël stelde het zogeheten Volksverzetscomité verantwoordelijk voor de aanslag bij Eilat. Dat steunt gewoonlijk Hamas maar opereert soms ook op eigen houtje. De Israëlische vergeldingsacties waren vooral gericht tegen het comité. Woordvoerders van het Volksverzetscomité verklaarden dat vijf leden, onder wie de leider van de groep, waren gedood. Ze wilden overigens niet bevestigen of ontkennen dat hun organisatie de hand had in de aanslag bij Eilat.

De Palestijnse aanvallers, die waren gewapend met automatische geweren, granaten en een gordel met explosieven om zichzelf op te blazen, kwamen volgens Israël uit de Gazastrook en bereikten het gebied bij Eilat via de door Egypte bestuurde Sinaï-woestijn. Ze beschoten vervolgens aan het begin van de middag vanuit een hinderlaag een paar passerende bussen, waarbij verscheidene passagiers gedood en gewond raakten.

De Israëlische troepen waren snel ter plekke. Een woordvoerder verklaarde naderhand dat het leger al in staat van verhoogde paraatheid verkeerde omdat uit berichten van de inlichtingendienst was gebleken dat er langs de instabiele grens in de Sinaï een actie op handen was.

De aanvallers doodden zes Israëlische burgers en twee toegesnelde militairen. Israëlische troepen doodden vijf van de aanvallers. De Palestijnen zouden ook nog hebben geprobeerd een Israëlische helikopter neer te halen met een antitankraket. Het was niet duidelijk of meer Palestijnen bij de actie waren betrokkenen en of mensen zijn ontkomen. (AP, AFP, Reuters, BBC)

De Sinaï is nu een wettelozewoestijn: pagina 9