Irak en VS twisten over langer verblijf Amerikaanse troepen

Hoewel de veiligheidssituatie veel beter is dan een paar jaar terug, wordt Irak nog vaak opgeschrikt door bloedige aanslagen, zoals deze van afgelopen maandag op een winkel in de stad Al-Kut. Foto AP / Hadi Mizban

Ook na het einde van dit kalenderjaar blijven er Amerikaanse militairen in Irak. Dat maakte minister van Defensie Panetta vandaag bekend. De Iraakse regering ontkent echter dat het al een akkoord hierover heeft bereikt met de VS.

Panetta zegt in een vandaag gepubliceerd interview met de militaire bladen Stars and Stripes en Military Times dat er ook in 2012 Amerikaanse troepen in Irak gelegerd zullen blijven. Officieel moeten de Amerikanen zich op basis van eerdere afspraken eind december 2011 volledig uit Irak hebben teruggetrokken. Op dit moment zijn er nog 47.000 Amerikaanse militairen in Irak, onder wie vooral militaire trainers.

In het interview zegt Panetta dat de Iraakse regering “eindelijk” ja heeft gezegd op het verzoek van de Amerikaanse regering om ook volgend jaar in Irak actief te blijven. Een belangrijke adviseur van de Iraakse regering zei vanavond echter tegen persbureau AFP dat de onderhandelingen over een langer verblijf van de Amerikaanse troepen nog aan de gang zijn en dat de overeenkomst met de regering van de VS nog niet definitief is.

Het Amerikaanse leger is actief in Irak sinds het begin van de invasie van het land in maart 2003. Hoewel de veiligheidssituatie sinds eind 2007 opzienbarend is verbeterd, blijft Irak geregeld het toneel van bloedige aanslagen. Maandag nog vielen zeker veertig doden bij een reeks explosies in de Iraakse steden Al-Kut, Najaf en Kirkuk en de provincie Diyala.

    • Pim van den Dool