‘Grieks steunpakket niet in gevaar’

Minister Venizelos van Financiën ziet geen gevaar voor het steunpakket. Foto Reuters / John Kolesidis

De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos heeft vandaag verzekerd dat het steunpakket niet in gevaar is. Hij zei dit in reactie op de mogelijke eis van vier landen om net als Finland in ruil voor steun een onderpand te krijgen.

Gisteren werd bekend dat de Finse regering een onderpand van een miljard euro van Griekenland krijgt, in ruil voor steun. In het geval dat Griekenland niet aan zijn verplichtingen kan voldoen, loopt Finland geen enkel risico.

Na de bekendmaking opperden ook partijen in Slovenië, Oostenrijk en Slowakije een waarborg van de Griekse regering. In Nederland werden naar aanleiding van de kwestie door Wilders en zijn fractiegenoot Tony van Dijck Kamervragen gesteld aan premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA).

De PVV wilde weten of de Finse minister van Financiën Jutta Urpilainen de andere landen van de eurozone heeft geïnformeerd over haar onderhandelingen met Griekenland over het onderpand. Ze zou ook hebben gezegd dat andere landen ook een dergelijk onderpand kunnen eisen. De PVV’ers willen weten waarom dit niet aan de Kamer is meegedeeld.

Door de mogelijke aanvullende eisen van deze landen ontstond onzekerheid op de financiële markten of de Griekse steunmaatregelen van 109 miljard euro, waarover de Europese regeringsleiders het op 21 juli eens werden, nog wel uitgevoerd zouden worden.

Minister Venizelos probeerde tegenover een Grieks radiostation deze zorgen weg te nemen, door te stellen dat het steunpakket niet in gevaar is omdat het “van vitaal belang is voor de eurozone”. Hij benadrukte dat de overeenkomst over het onderpand voor Finland nog door de andere leden van de eurozone moet worden goedgekeurd.

    • Dirk Wijnand de Jong