‘Gietijzeren gasleidingen in Nederlandse bodem tikkende tijdbom’

Verouderde hoofdleidingen in het gasnetwerk zijn tikkende tijdbommen in de Nederlandse bodem. Onder bouwlocaties en plekken met hoge verkeersdruk is het risico op een lek of explosie extra groot. Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid vanochtend in De Telegraaf.

In totaal is zo’n 10.000 kilometer aan gasleidingen te zwak. “Die zogeheten grijze leidingen van gietijzer zijn reden voor grote zorg”, zegt voorzitter van de raad Tjibbe Joustra in het ochtendblad. Het materiaal is volgens hem niet bestand tegen extreme belasting en zware trillingen.

De onderzoeksraad kwam in 2009 met een alarmerend rapport over de gietijzeren leidingen, die van 1900 tot 1970 werden aangelegd. In 1994 werd het materiaal verboden. Toch is nog altijd maar vijfhonderd van de tienduizend kilometer aan gietijzeren leidingen vervangen. De overheid is wel van plan de gasbuizen te saneren, maar zegt dat dit dertig jaar in beslag neemt. “Onacceptabel”, vindt Joustra.

De voorzitter noemt het “onbegrijpelijk” dat overheid en netwerkbeheerders zo laks reageren op de bevindingen van de onderzoeksraad. In 2008 vond in de Amsterdamse Haarlemmerhouttuinen een zware gasexplosie plaats die bleek te zijn veroorzaakt door zwakke leidingen. Ook op andere plekken bezweken de leidingen al met ontploffingen tot gevolg.