Gaddafi in hoek gedreven, NAVO bombardeert hoofdkwartier

Een tank die eens toebehoorde aan de strijdkrachten van Gaddafi, is nu door de rebellen gepositioneerd als blokkade bij een ingang tot Zawiyah. Foto AP / Giulio Petrocco

In Tripoli zijn vanochtend vroeg zeker zeven zware explosies gehoord nadat Moammar Gaddafi’s hoofdkwartier in Bab al-Aziziya werd gebombardeerd. NAVO-gevechtsvliegtuigen cirkelden boven het luchtruim van de Libische hoofdstad en namen ook kazernes en de weg naar het vliegveld onder vuur.

Persbureau AP meldt dat grote vuurvlammen te zien waren na de inslagen van de bommen. Nog geen 50 kilometer ten westen van Tripoli claimden rebellen gisteren Gaddafi’s laatste olieraffinaderij te hebben veroverd. De opstandelingen hebben de afgelopen week opvallend veel progressie geboekt in een oorlog die nu al een half jaar gaande is.

Het verlies van de raffinaderij in Zawiyah is een zware klap voor Gaddafi gezien de strategische ligging van de stad en het historisch belang van olie voor het regime. Een verlies van Zawiyah zou betekenen dat de Libische leider in Tripoli een hoek gedreven is tussen rebellen en de Middellandse Zee, in handen van de NAVO. De opstandelingen rukken nu vanuit het zuiden en het westen op richting de hoofdstad.

Reportage Al Jazeera over gevechten in Zawiyah:

    • Jules Seegers