Ga na 250 bomen rechtsaf, dan eerste links

Google team members sail a boat with a 360-degree camera system mounted on a Trike on its top to record the "Street View for the Amazon" on the Negro River, around Tumbira Community, Amazonas State, on August 17, 2011. In partnership with Brazil's Amazonas Sustainable Foundation (FAS), Google's Street View for the Amazon project will capture 360-degree imagery of the Amazon's Negro River and the adjacent communities to share the environment and local culture with the world. AFP PHOTO/Evaristo SA AFP

Een team van Google vaart over de Braziliaanse rivier de Negro, met bovenop het bootje de camera die ook wordt gebruikt voor de applicatie Street View van het bedrijf. Daarmee kunnen internetgebruikers virtueel door steden wandelen en binnenkort, zo is de bedoeling, ook virtueel door het Amazonegebied varen.

Het project is een samenwerking met de Braziliaanse Amazonas Sustainable Foundation, met als doel de natuurlijke en culturele rijkdom van het gebied te documenteren en met de rest van de wereld te delen.

Geen overbodige luxe, zo bleek vorige maand bij de ophef rond de geplande bouw van de Belo Monte-stuwdam elders in de Amazone, die 23 miljoen Braziliaanse huishoudens van elektriciteit moet gaan voorzien. Het wordt de op twee na grootste ter wereld.

Een van de redenen voor protest daartegen is dat de rivier verscheidene indianenreservaten doorkruist. De dam zou de indianen kunnen verjagen. Sommige delen van de Xingu-rivier, zo is de verwachting, komen door de dam droog te liggen. Dan zal vissen niet meer mogelijk zijn. Het ecosysteem van de rivier zal bovendien uit balans raken.

Rest de vraag: wat doet dat fietsje bovenop? De initiatiefnemers rijden die van de boot af op het moment dat ze langs dorpjes komen. Een inwoner vragen ze vervolgens om door het oerwoud te fietsen, om driedimensionaal beeld daarvan te vergaren.

Google liet Street View al eerder los op musea wereldwijd (onder andere het Rijksmuseum) en Antarctica. Wanneer het resultaat van dit Amazone-project te zien is, heeft Google nog niet bekendgemaakt.

Bekijk eerdere Street View-projecten via nrcnext.nl/links