Europese beurzen wederom hard onderuit

A trader reacts at his desk at the Frankfurt stock exchange August 19, 2011. European shares extended the previous session's sharp sell-off on Friday on deepening worries over slowing global economic growth and the region's banks facing short-term funding stress because of the euro zone's sovereign debt crisis. At 0749 GMT, Germany's blue chip DAX index was down 4.1 percent at 5,3772.30, hitting its lowest level since late November 2009. REUTERS/Alex Domanski (GERMANY - Tags: BUSINESS) Frustratie op de beurs in Frankfurt. Foto Reuters / Alex Domanski

De Europese beurzen zijn vandaag opnieuw diep in het rood gedoken. De Eurostoxx 50 noteert omstreeks 13.00 uur 3,6 procent lager op 2.127,97 punten. De AEX gaat met 3,2 procent omlaag naar 270,64 punten.

De markt heeft het vertrouwen verloren nu de economische groei wereldwijd achterblijft. De beurzen in Londen, Parijs, en Frankfurt openden 0,8 tot 1,3 procent lager. De verwachting voor de opening van de Amerikaanse beurzen is ook niet gunstig.

Gisteren was de slechtste dag op de Europese beurzen sinds maart 2009, toen het voorlopig dieptepunt bereikt werd in de crisis. Met dalingen van 4,5 tot 5,5 procent gemiddeld verdampte voor tientallen miljarden euro’s aan beurswaarde. Nieuwe economische cijfers uit de Verenigde Staten konden de zorgen bij beleggers niet wegnemen: de Amerikaanse consumentenprijzen stegen sterker dan verwacht en het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering nam eveneens sterker toe dan economen hadden voorzien.

Daling consumentenvertrouwen is vaak voorbode voor dalende consumentenbestedingen

Gisteren werd duidelijk dat de aanhoudende stress op de aandelenmarkten zijn tol begint te eisen in de reële economie. Het consumentenvertrouwen daalde in augustus scherp, hetgeen normaal gesproken een voorbode is van dalende consumentenbestedingen.

En dan gaat het hard, weet economiechef Egbert Kalse van NRC:

“Minder kopers betekent minder omzet, betekent minder winst, betekent verder dalende koersen. De angst voor de dubbele dip wordt zo een self fulfilling prophecy. Daarbij is het voor de puristen nog slechts de vraag of we daadwerkelijk een W-vormige dubbele dip gaan beleven (met na de dip weer snel herstel), of in een L-vormige periode van langdurige malaise zullen belanden. Alles hangt daarbij af van het mondiale vermogen de economische groei te herstellen. En daarvoor is vertrouwen nodig in plaats van paniekerige beursberen.”

Volg hieronder de koersontwikkeling van de AEX-index vandaag en via Foxepros de koersen van alle belangrijke Amerikaanse en Europese beurzen live:

    • Marije Willems