Egyptische agenten gedood na aanval op Eilat - regering wil onderzoek

A Palestinian inspects the damage to a smuggling tunnel after it was targeted in an Israeli air strike in Rafah, in the southern Gaza Strip August 19, 2011. Israeli aircraft struck Hamas security installations in Gaza on Friday, killing at least one Palestinian, in further retaliation for attacks along the Egyptian border in which eight Israelis died. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa (GAZA - Tags: POLITICS CONFLICT) Zowel in Israël als Gaza werden vandaag opnieuw aanvallen uitgevoerd. Foto Reuters/Ibraheem Abu Mustafa

Tijdens de klopjacht die het Israëlische leger gisteren inzette naar aanleiding van een drietal aanslagen, zijn volgens de Egyptische regering drie Egyptische agenten om het leven gekomen.

In het zuiden van Israël vonden gisteren verschillende aanslagen plaats. Rond de grens met Egypte werd een bus, een personenauto en een groep soldaten aangevallen. De Egyptische agenten zouden in de vuurlinie terecht zijn gekomen die ontstond toen Israëlische militairen de gevluchte daders in het oog kreeg.

Egypte heeft verontwaardigd gereageerd op de dood van de agenten en eist een onderzoek.

Nieuwe aanvallen

Israël zegt dat Palestijnse militanten verantwoordelijk waren voor de aanslagen van gisteren. Na de aanvallen nabij de Egyptische grens werden zowel in Israël als de Gazastrook diverse aanvallen uitgevoerd. Ook vandaag zetten die door. Een woordvoerder van het Israëlische leger verklaarde dat Israëlische vliegtuigen wapenfabrieken, energiecentrales en tunnels onder vuur hebben genomen:

“Het Israëlische leger tolereert niet dat Israëlische burgers en soldaten schade wordt toegebracht en zal resoluut optreden tegen iedereen die Israël terroriseert. Hamas-terroristen dragen de verantwoordelijkheid, zij zijn het doelwit.”

Bij de aanvallen vandaag in Gaza zou minstens een dode zijn gevallen, aldus Palestijnse hulpverleners.

    • Dirk Wijnand de Jong