Eerste vraagtekens rijzen bij verhaal organisatie Pukkelpop

Verslagenheid en teleurstelling onder de festivalbezoekers die de nacht na de tragedie, soms noodgedwongen, op de festivalcamping doorbrachten en vanochtend door de enkelshoge modder hun weg naar huis moesten vinden. Foto AFP / Georges Gobet

Een dag nadat de eerste bliksemschichten in de buurt van Pukkelpop te zien waren, worden de eerste vraagtekens gezet bij de organisatie van het festival in het Belgische Hasselt.

Nrc.nl meldde vanochtend al dat festivalgangers tegenspraken dat er geen waarschuwingen waren geweest over aankomend noodweer. Op een persconferentie beweerde organisator Chokri Mahassine geen informatie te hebben gehad over de zware storm die op komst was, wel dat er “regen” aankwam. “Wij zijn allemaal verrast. Ten eerste dat er een storm was en ten tweede dat deze zo omvangrijk was.”

Weerinstituut: wij hebben wél waarschuwing gegeven

Mahassine beweerde voortdurend in contact te hebben gestaan met de Belgische weerdienst KMI. Maar dat instituut meldt dat gisterochtend al een waarschuwing is afgegeven voor noodweer in België.

De NOS meldt dat een woordvoerder van het KMI zegt dat code oranje is afgegeven. Die zou staan voor kans op grote schade aan gebouwen, ontwortelde bomen en blikseminslagen. Code oranje is de op één na zwaarste waarschuwing.

Organisatie spreekt festivalbezoekers tegen

NOS-redacteur Rick Hoogkamp was op Pukkelpop aanwezig en bestrijdt ook de lezing van burgemeester van Hasselt Hilde Claes en Chokri Mahassine dat de hulpverlening soepel verliep en geen paniek ontstond. Hoogkamp zegt dat het gisteravond een “ongeorganiseerde puinhoop was”. “Mensen liepen van hot naar her, bijna als kippen zonder kop. De communicatie vanuit de organisatie was slecht en ambulances reden af en aan.”

Mahassine ontkende op de persconferentie dat aan Pukkelpopbezoekers werd gecommuniceerd dat de festivaltenten bestand waren tegen het naderende noodweer. Een getuige meldt aan de NOS dat werd omgeroepen dat deze een storm van windkracht 9 aankonden. Er zijn ook festivalgangers die inderdaad zeggen niets gehoord te hebben van de organisatie, maar die zijn daar juist verbolgen onder.

Update 14.28 uur: Van de zes Nederlanders die gewond raakten door het noodweer Pukkelpop, liggen er nog vier in het ziekenhuis. Twee van hen zijn zwaargewond, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Van de overige twee is er een lichtgewond en van een is de medische status onbekend.

Update 20.08 uur: Volgens justitie in belgië valt de organisatie van Pukkelpop niets te verwijten. Het noodweer zou van een zodanige omvang en onvoorspelbaarheid zijn geweest dat de organisatie geen mogelijkheden had om de ramp te voorkomen.

Radioverslag NOS over “pijnlijke” persconferentie waarin o.a. te horen is hoe organisatie tegenspreekt dat festivalgangers zijn gewaarschuwd of zelfs gerust zijn gesteld, zoals NOS-verslaggever Tijn Sadee te horen kreeg van diverse bezoekers:

    • Jules Seegers