Eerste speeldag Spaanse competitie afgelast door staking voetballers

De wedstrijd om de Spaanse Supercup tussen Barcelona en Real Madrid ging woensdagavond wel door en liep behoorlijk uit de hand. Foto AFP / Lluis Gene

De eerste speelronde van de Primera Division, die voor morgen en zondag op het programma stond, is vanmiddag officieel afgelast. De reden is de vorige week afgekondigde staking door de spelers van de Spaanse voetbalcompetitie.

De spelersvakbond AFE ligt met de Spaanse voetbalbond in conflict over een nieuwe cao. De spelers van willen de garantie dat ze worden uitbetaald wanneer een club in financiële problemen komt. De onderhandelingen hierover liggen al ruim een week stil. Morgen praten beide partijen weer met elkaar.

De voorzitter van voetbalbond LFP hoopt zei vanmiddag dat de posities van de twee bonden nog ver uit elkaar liggen, maar dat hij hoopt dat de tweede speelronde van de Primera Division van volgende week “gered” kan worden. Spelersvakbond AFE zei vorige week dat de competitie pas van start kan gaan als de partijen een overeenkomst hebben gesloten.

Wanneer de wedstrijden van de eerste speelronde worden ingehaald is nog niet duidelijk. Landskampioen Barcelona zou de competitie zondagavond beginnen met een uitwedstrijd bij Malaga. Real Madrid had het seizoen moeten beginnen met een thuiswedstrijd tegen Athletic Bilbao.

    • Pim van den Dool