Eerste aanklachten tegen Gbagbo geformuleerd

Ivoriaanse kranten beelden gevluchte handlangers van Gbagbo af tegen wie begin juli een internationaal arrestatiebevel werd uitgegeven. Foto AFP / Issouf Sanogo

Laurent Gbagbo is in staat van beschuldiging gesteld en wordt een aantal economische misdaden ten laste gelegd. De aanklacht tegen de voormalige Ivoriaanse president behelstonder meer diefstal en de verduistering van publieke gelden. Dat zei Simplice Kouadio Koffi, de openbaar aanklager in Ivoorkust.

Het zijn de eerste aanklachten tegen Gbagbo sinds hij in april in zijn bunker werd gearresteerd door aanhangers van de huidige president Alassane Ouattara. Gbagbo zit momenteel vast in de noordelijke stad Korhogo. Volgens Koffi wordt Simone Gbagbo, de vrouw van de ex-president, ook van economische misdaden beticht. Het is nog onduidelijk wanneer de processen moeten beginnen.

Vorige week werd Gbagbo’s zoon Michel samen met elf anderen aangeklaagd voor misdaden die ze begingen tijdens de onrust die na de verkiezingen in het land ontstond. Na de presidentsverkiezingen in Ivoorkust in november vorig jaar weigerde Gbagbo zijn verlies te erkennen en de macht over te dragen aan Ouattara.

Daarop brak grootschalig geweld uit waarbij duizenden mensen omkwamen. Uiteindelijk moesten troepen van de Verenigde Naties eraan te pas komen om de strijdkrachten van Gbagbo dermate te verlammen dat Ouattara ook daadwerkelijk zijn presidentszetel kon innemen. Volgens het Internationaal Strafhof in Den Haag hebben ook troepen van Ouattara zich schuldig gemaakt aan moordpartijen.

    • Jules Seegers