Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Weer

Eerdere ongevallen bij festivals

Bij het instorten van een podium door harde wind zijn vorige week vijf mensen gedood in de Amerikaanse stad Indianapolis tijdens een buitenconcert van de Indiana State Fair.

Een 44-jarige medewerker van het festival Zwarte Cross is vorig jaar om het leven gekomen. Hij raakte bekneld onder een kermisattractie die hij liet proefdraaien. Tijdens de opbouw, eerder die week, vielen vier gewonden toen een windhoos het festivalterrein trof. Zij waren bezig met het opbouwen van podia en het neerzetten van hekken. Een groot aantal tenten op het festivalterrein werd vernield.

Tijdens de de ‘rampeditie’ van Dance Valley in 2001, toen naar schatting 100.000 bezoekers naar het festivalterrein kwamen, raakten verscheidene schaarsgeklede bezoekers zwaar onderkoeld, toen na een lange, zonnige dag de regen met bakken naar beneden kwam.

Op het festival Roskilde in Denemarken zijn in 2000 negen jongeren overleden door verdrukking tijdens een optreden van Pearl Jam. De tragedie was aanleiding om voortaan op festivals dranghekken te plaatsen in het publiek en een apart vak te maken voor het podium om verdrukking te voorkomen. Ter nagedachtenis aan de doden werden lindebomen op de festivalweide geplant.