Een loodzware Vuelta

De Ronde van Spanje, die morgen start, telt dit jaar tien bergetappes.

Morgen start in Benidorm de 66ste Ronde van Spanje. Het parcours van de Vuelta is zeer zwaar dit jaar. In de vierde rit is er al een aankomst op de bekende Sierra Nevada (2.112 meter hoogte). In totaal telt de Vuelta dit jaar liefst tien bergritten. Spektakel wordt met name verwacht in de vijftiende rit, wanneer de renners aankomen op de loodzware Alto del Angliru (1.575 meter hoogte, met een maximaal stijgingspercentage van 23,5 procent).

Toch is deze editie vooral om een andere reden historisch. Na 33 jaar afwezigheid zal de Vuelta eindelijk weer Baskenland aandoen, met ritaankomsten in Bilbao en Vitoria-Gasteiz. De Vuelta werd tot 1979 georganiseerd door de Baskische krant El Correo. Sindsdien werd de woelige regio gemeden, uit angst voor aanslagen van de afscheidingsbeweging ETA. De ETA kondigde eerder dit jaar aan het geweld af te zweren, waarmee de angst voor aanslagen tijdens de Ronde van Spanje werd weggenomen.

Zoals wel vaker ontbreekt het de Vuelta aan toppers. Grote namen als Tourwinnaar Cadel Evans, Girowinnaar Alberto Contador, de gebroeders Schleck en Samuel Sanchez komen niet aan de start.

De favorieten voor de Vuelta komen vooral uit Spanje en Italië. Igor Anton, de klimmer van de Baskische wielerploeg Euskaltel liet de Tour schieten om scherp te zijn in de Vuelta. Ook Katjoesja-kopman Joaquim Rodriguez kwam in Frankrijk niet aan de start. Italiaanse kanshebbers zijn Vincenzo Nibali (Liquigas) en Michele Scarponi (Lampre). Beiden kregen tijdens de Giro klop van Alberto Contador.

Voor veel favorieten geldt de Vuelta ook als herexamen. Zo krijgen kopmannen als de Belg Jurgen van den Broeck, de Duitser Andreas Klöden en de Brit Bradley Wiggins de mogelijkheid om hun seizoen te redden, nadat ze de Tour na een valpartij vroegtijdig moesten verlaten. Voormalig Tourwinnaar Carlos Sastre zint samen met zijn Russische ploegmaat Denis Mentsjov op revanche. Hun ploeg Geox-TMC werd niet uitgenodigd voor de Ronde van Frankrijk.

In Benidorm staan dertien Nederlanders aan de start. Bij Rabobank rijden klimtalenten Steven Kruijswijk en Bauke Mollema hun tweede grote ronde van het jaar. (NRC)