Duitse militairen toch deel van NAVO-missie in Libië

Een tiental Duitse militairen is betrokken bij de NAVO-inzet in Libië, hoewel de Bondsrepubliek officieel niet meedoet aan deze militaire operatie.

Dat blijkt uit een antwoord van de Duitse minister van Defensie, Thomas de Maizière, op vragen van parlementariër Hans-Christian Ströbele van de Groenen.

De Duitse luchtmachtofficieren zijn werkzaam in het Italiaanse hoofdkwartier van de NAVO en worden ingezet bij het uitzoeken van doelen voor de luchtaanvallen van het bondgenootschap.

Duitsland heeft vanaf het begin van de operatie laten weten dat het militair niet betrokken wil worden bij een oorlog in Libië. Deze afzijdigheid is in binnen- en buitenland met gemengde gevoelens ontvangen. De Bondsrepubliek zou zichzelf daarmee op afstand van de NAVO-partners hebben geplaatst. „Nu blijkt dat we met onze activiteiten heimelijk toch aan de oorlog tegen Gaddafi deelnemen”, luidt de reactie van Bondsdaglid Ströbele.

Hans-Christian Ströbele (72) is de nestor van de Groenen in het Duitse parlement. Hij heeft al vele malen zaken geopenbaard die andere parlementariërs waren ontgaan of waarvoor ze aanvankelijk geen belangstelling hadden. Het Duitse ministerie van Defensie zou „pijnlijk verrast” zijn door Ströbele’s vragen, zo meldt Spiegel Online vandaag.

Het medium citeert zegslieden die erop wijzen dat Duitsland „politiek en moreel” de militaire operatie in Libië weliswaar mag afwijzen, maar dat Berlijn door het lidmaatschap van de NAVO zijn plichten „niet simpelweg kan verzaken”. Ströbele zegt dat voor de inzet van Duitse militairen goedkeuring van de Bondsdag nodig is. „Die is niet gevraagd. Dit kan een zaak zijn voor het constitutioneel hof in Karlsruhe.”