Drie doden door noodweer Pukkelpop

None

Op het Belgische muziekfestival Pukkelpop zijn gisteravond door het noodweer ten minste drie mensen omgekomen. Dat hebben de hulpdiensten laten weten. Meer dan zeventig mensen raakten gewond, van wie elf ernstig. De doden zijn zowel op het festivalterrein als op de camping van het festival gevallen. Er was gisteren nog niets bekend over hun identiteit.

Rond 18.15 uur werd het festival in Kiewit in de buurt van Hasselt getroffen door zware windstoten, hevige regenval, hagelbuien en onweer. Het festivalterrein veranderde in tien minuten tijd in een chaos. Verschillende festivaltenten en bomen waaiden om. Ook vielen geluidsapparatuur en een toren naast het hoofdpodium omver. Mensen zochten beschutting in de tenten, maar daar was al snel nauwelijks plek meer. Een deel van het publiek raakte in paniek. De gewonden zijn overgebracht naar een sporthal en ziekenhuizen.

Een deel van het terrein werd ontruimd, zodat hulpdiensten er makkelijk bij konden. Een verslaggever van Studio Brussel liet weten dat de hulpverlening heel soepeltjes liep: „Eigenlijk is het heel rustig nu. Veel mensen zijn vertrokken en het is niet zo dat er een paniekerige sfeer hangt.” Wel was het gsm-netwerk op het terrein tijdelijk overbelast. Op Twitter lieten mensen via de hashtag #ppok weten ongedeerd te zijn. Ook deelden ze foto’s en video’s van de gebeurtenissen en boden mensen in de buurt van Hasselt slaapplekken aan voor gestrande bezoekers.

Tijdens het noodweer trad Skunk Anansie op op het hoofdpodium. Zij moesten hun optreden stoppen. Op Facebook laat de zangeres van de band weten dat het het angstigste moment van haar carrière was:

‘Still at Pukklepop festival after a burning hot sunny day turned into a mini hurricane which hit the stage during our set, a tower fell onto our truck, we had to run for our lives mid-set as hail hit the stage and the wind began to tear it to pieces, we were unable to continue to play, this was the scariest moment I have ever seen or felt in my 20 years of being an artist. The rumour is 5 people died today, my heart goes out to all their families, very sad time. Skin’

Het programma is gisteravond afgelast. Foo Fighters hadden al besloten niet meer te spelen. 30 Seconds to Mars-frontman Jared Leto twitterde: ‘Ik heb geen idee of we nog op gaan treden. Vier podia zijn ingestort, het regent en dondert nog steeds. Als je hier bent, blijf op een veilige plek. Er komt nog meer slecht weer aan.’

Ook de Nederlandse cabaretière Katinka Polderman is aanwezig op Pukkelpop. Zij stond donderdag op de planken. „Nog steeds ambulances, nu al paar uur dus. En er komt weer een bui aan. Hopelijk wordt het een normale bui.”

Pukkelpop wordt sinds 1985 gehouden vlakbij het Vlaamse Hasselt. Het uitverkochte festival – 60. 000 bezoekers – begon gisteren en duurt tot en met zaterdag. Onder meer Within Temptation, Eminem en The Offspring zouden nog op moeten treden.

    • Toon Beemsterboer
    • Jessica van Geel
    • Belia Heilbron