Dow Jones in het rood, goudprijs opnieuw naar recordhoogte

Handelaren op Wall Street zagen de Amerikaanse beurzen vandaag opnieuw onderuit gaan. Foto AFP via Getty Images

De Amerikaanse beurzen hebben de handelsdag in navolging van de Europese beurzen in mineur afgesloten. De goudprijs, die al weken snel stijgt, bereikte vanavond opnieuw een recordhoogte.

De belangrijkste Amerikaanse beursindex, de Dow Jones, sloot om tien uur Nederlandse tijd ruim 1,5 procent lager, verloor 172 punten en liet een slotstand noteren van 10.818,48 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor iets meer (1,6 procent) en eindigde op 2.341,86 punten. De verliezen van vandaag vallen mee, maar komen desondanks bovenop de veel grotere verliezen van gisteren. Ten opzichte van een week geleden staat de Dow Jones ruim 4 procent lager.

De koersendalingen op Wall Street komen een paar uur nadat de Europese beurzen ook weer terrein hadden verloren. De AEX-index in Amsterdam sloot bijna 2 procent lager op 274,15 punten, de laagste slotstand in twee jaar tijd. Ten opzichte van 1 januari van dit jaar heeft de AEX al 22 procent van zijn waarde verloren.

De goudprijs steeg vandaag naar een nieuwe recordhoogte. Voor een ounce, oftewel 28 gram goud, betaalde je vanavond bij het sluiten van de goudmarkt 1,877 dollar. Het is voor het eerst in bijna twaalf jaar tijd dat de goudprijs in één maand tijd (augustus) zo snel is gestegen. De stijging van deze week alleen is de grootste sinds begin 2009.

    • Pim van den Dool