De PVV mag best sofinummers opvragen

De PVV vraagt de gegevens op van journalisten voorafgaand aan persconferenties. D66 eiste daar gisteren opheldering over.

In een reactie op Kamervragen van D66, zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) er geen bezwaar tegen te hebben dat de PVV het burgerservicenummer (BSN) van journalisten opvraagt. Het is conform de wet, zei de bewindsman.

Behalve het BSN, vraagt de PVV voorafgaand aan persconferenties ook de volledige naam, de geboortedatum en de vraag of de betreffende verslaggever tot de parlementaire pers behoort. Journalisten moeten die gegevens per e-mail opsturen naar de PVV.

De partij van Geert Wilders stuurt die gegevens door naar de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) en beveiligingsdienst DKDB, die Wilders’ beveiliging regelen. Maar volgens privacyexperts zou het BSN alleen in uitzonderlijke gevallen mogen worden opgevraagd.

D66 heeft opheldering geëist van het kabinet. Volgens Opstelten is er niets vreemds aan de hand. Beveiligingsdiensten mogen de gegevens opvragen, zei hij. Het is van belang dat de beveiligers van Wilders weten wie er op zijn persconferenties afkomt. Zij zouden verder niets doen met deze gegevens. In het belang van de veiligheid van Wilders wilde Opstelten er verder niet veel over kwijt.

Opstelten vindt het ook niet raar dat de PVV, en niet de NCTb of DKDB zelf, de gegevens opvraagt bij journalisten. De partij krijgt zo inderdaad de beschikking over het BSN en andere gegevens van de journalist, maar daar kan de PVV verder niets mee, zegt de minister.

De PVV wilde gisteren niet reageren op de kwestie. (Novum)