Opinie

    • Youp van ’t Hek

De halfzus van de vrouw van de

Dus Rutte maakt een rekenfoutje van vijftig miljard, heeft een zomervakantie de tijd om een goeie smoes te verzinnen om zich daaruit te lullen en staat afgelopen week als een kleuter te bazelen voor een teruggeroepen Tweede Kamer. Hij had nog steeds geen idee waar het over ging. Net als Sarkozy, Merkel, u en ik trouwens.

Toen die Anders Breivik deels geïnspireerd leek door Wilders en daar nogal wat ophef over ontstond zweeg onze premier in alle talen. Hij was met vakantie. Ik dacht: die is op rekencursus. Die zit zich met bijlesleraar Jan Kees de Jager op de zolder bij zijn moeder door een pakket van de LOI te worstelen. Tafels opzeggen. Staartdelingen. Rekenen voor Beginners en daarbij ook nog Economie voor de Middenstand. Even bijspijkeren. Dat je bij leningen altijd een onderpand moet eisen. Wat het risico is! Hoe je rente op rente moet berekenen. Dat soort beginnerszaken. Twee keer twee is geen vijfenhalf. Daarom zei hij niks over die heikele haatzaaierskwestie. Iedereen dacht dat hij zweeg omdat hij doodsbang is voor Geert. Die bepaalt namelijk dagelijks of zijn broze kabinetje door mag regeren. Maar ik wist: niks angst voor de PVV. Rutte wordt bijgeschoold om volgende genante flaters te voorkomen. Vijftig miljard! Dat is veel. Daar is in het buitenland heel hard om gelachen. En niet alleen in het buitenland. Bij ons thuis begint iedereen spontaan te proesten als zijn naam valt. Vijftig miljard. De premier van Nederland vergist zich voor vijftig miljard! Op de crèche van mijn kleinzoon is het een yell om de dag af te sluiten. Wie zat er te kutte? Rutte!

Maar niks cursus. Gewoon helemaal niks. Rutte heeft even laf gedanst op een suf festival en dat was het. En de Kamer pikt het. Geert hield zich opvallend afzijdig en doolde wat rond in de door hem ooit zo verfoeide Haagse achterkamertjes. Het kan raar lopen Geert.

De discussie werd deze week al gauw breder. Het ging om Europa! Rutte zou zich sterk maken. Namens ons allen. Ook namens Job en Roemertje en Pechtold! Dat zou hij doen. En ook namens de sociale partners!

Onderhand deden de Finnen wat Rutte op zijn zomercursus Economie geleerd had. Die vroegen een gezond onderpand aan de Grieken. Dat stond in de Brusselse stukken over de Griekse zaak te lezen. Pagina negen. Individuele landen mogen een eigen onderpand regelen. Meteen weer stront aan de knikker. Dat was niet eerlijk, riepen de Nederlandse politici. Samen uit, samen thuis. Wij failliet dan jullie ook failliet. Jan Kees had geen tijd gehad om deze paragraaf te lezen. Te druk met de bijles van Rutte. Het is zo lief.

Ik begreep dat de Groen-Linkse Mariko Peters ook weer van de partij was. Haar zaak is weer gesust. Van haar mocht ik godbetert als scoop in de Volkskrant citaten uit oude privémails lezen. Niet in de Story of de Weekend, maar in de Volkskrant, de krant die vroeger zo links en zuur was dat er onder menig brievenbus een brandgat in de kokosmat ontstond als hij erop viel. Nu had de halfzus van de vrouw van de hoofdredacteur van de Volkskrant een stuk in HP/De Tijd (die vuilnisophalers van de familie Pechtold!) geschreven en een dag eerder de primeur aan de Volkskrant gegund. Daarin las ik zaken waar een Telegraaf zich voor zou schamen. En die later ook niet waar bleken te zijn. De halfzus van de vrouw van de hoofdredacteur van de Volkskrant had ooit anderhalve lichtblauwe maandag bij de moeder van de partner van Mariko gewerkt en wist zodoende iets over een genante scheiding en via de ex van de partner…

Die goeie ouwe Volkskrant. Gaat op zijn muil door de halfzus van de vrouw van de hoofdredacteur die bij de moeder van de partner van Mariko heeft gewerkt! Lief hè?

    • Youp van ’t Hek