Chocolade blesbok

Ik ben een beetje te dik. Dat is vervelend, vooral voor de mensen om mij heen. Die moeten namelijk om mij heen. Ik eet ketchup in plaats van mayonaise bij mijn friet en drink geregeld wodka-spa rood in plaats van bier. Ik ben al lang gestopt met blowen, dus eet ik ook geen schuimbanaantjes meer. Ik ren zelfs af en toe een rondje voor de vorm. Toch, het zet allemaal geen zoden aan de dijk.

Maar nu heb ik een nieuwe oplossing: het slecht van tevoren lezen van recepten. Alles in huis halen voor een feestmaal en er dan achter komen dat het 24 uur moet marineren. Een soort onontkoombare balansdag.

Toegegeven, het werkt per recept in principe maar een keer. En je moet ze ook niet gaan verzamelen in een boekje ‘24-uursrecepten’. Het moet vanuit een soort kinderlijk enthousiasme komen. Zoals toen ik opeens blesbok kon kopen en mij herinnerde dat ik ooit iets had zien staan over blesbok en chocoladesaus in mijn Exotic meat cookbook (met de prachtige ondertitel over 100 recipes from antelope to zebra).

Voor vier personen:

4 stukken blesbokbout

ruim een halve liter rode wijn (cabernet/merlot)

halve winterpeen, in blokjes

1 flinke ui, in stukken

1 stengel selderij, in ringen

3 tenen knoflook, gesneden

1 takje tijm

1 strip sinaasappelschil

2 laurierblaadjes

10 zwartepeperkorrels, gekneusd

8 jeneverbessen, gekneusd

1 eetlepel rodebessenjam

1 eetlepel tomatenpuree

40 gram bittere chocolade

Kook de wijn met eenderde in en laat afkoelen. Doe de bouten in een schaal met alles behalve de jam, tomatenpuree en chocolade. Giet de wijn erover. Alles moet net onderstaan. Laat dat 24 uur marineren in de koelkast.

Haal de bouten eruit. Giet de groenten af en vang het marinadevocht op. Bak de bouten rondom bruin op hoog vuur. Leg ze in een stoofpan die de oven in kan. Bak nu de groenten in vijf minuten een beetje bruin. Doe die ook in de stoofpan.

Draai het vuur onder de bakpan wat lager en bak nu de tomatenpuree twee minuten aan (kijk uit, dat kan nogal spetteren). Doe het marinadevocht erbij, roer zodat de puree goed oplost en breng aan de kook. Giet het bij de bouten en groenten in de stoofpan. Voeg een kopje water toe tot alles weer net onder staat. Zet de stoofpan, met deksel, 3,5 uur in een voorverwarmde oven van 110 graden Celsius.

Haal de bouten uit de pan, laat ze even rusten op een warme plek. Giet de groente af en vang het braadvocht op. Kook het braadvocht in. Voeg de rodebessenjam toe en roer de chocolade erdoor. Monteer de saus van het vuur met een klontje koude boter.

U hoeft dit recept natuurlijk niet met blesbok te maken. Het gaat ook heel goed met impala, kudu of gnoe.

Joël Broekaert

maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert.

    • Joël Broekaert