Breivik vandaag weer voor de rechter - nabestaanden herdenken slachtoffers

TOPSHOTS In a photo taken on August 12, 2011, Norwegian extremist Anders Behring Breivik (centre L, red jumper), the man behind Norway's July 22 attacks, is escorted by police on a return to Utoeya island, from the ferry port at Utvik. Breivik was taken back to the island to explain the details of his shooting massacre which took the lives of 69 people. Norwegian police will ask for an additional four weeks in solitary confinement for Breivik, an Oslo court said on August 15. AFP PHOTO / SCANPIX NORWAY / VG / Trond Solberg ***NORWAY OUT*** Anders Behring Breivik moest vorige week op Utøya zijn acties reconstrueren voor de politie. Foto AFP / Trond Solberg

Anders Behring Breivik, de Noor die heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor de aanslagen vorige maand in Noorwegen, zal vandaag voor de tweede keer in de rechtbank verschijnen. Tegelijkertijd komen de nabestaanden van de 69 slachtoffers die hij maakte op het eiland Utøya daar vandaag bijeen voor een herdenking en uitleg van de politie.

De rechtszitting vindt wederom achter gesloten deuren plaats, omdat de politie wil voorkomen dat Breivik contact zoekt met potentiële handlangers. Tot nog toe is de politie ervan overtuigd dat Breivik alleen handelde.

In de zitting vandaag zullen de voorwaarden waaronder hij gevangen wordt gehouden worden besproken. De politie zal vragen om de opsluiting in isolement te verlengen. De maximale verblijfsduur van vier weken in een isoleercel loopt maandag af. Volgens de politie helpen de isoleervoorwaarden bij het onderzoek naar de precieze gebeurtenissen.

Ongeveer veertig kilometer verderop zullen zo’n vijfhonderd nabestaanden op Utøya bijeen komen om te rouwen en om te horen van de politie waar en hoe de slachtoffers werden vermoord.

Ketil Haukaas, plaatsvervangend directeur van de Nationale Recherche Dienst:

“We zullen precies laten zien waar de mensen werden gevonden en geven hen de details van het forensisch onderzoek.”

Vorige week werd Breivik strak aan een touw door de politie rondgeleid op Utøya (video/fotoserie). Hij moest zijn acties reconstrueren voor de politie. Gisteren gaf de Noorse politie de transcripties vrij van de twee telefoongesprekken die Breivik met de politie voerde terwijl hij op het eiland Utøya een bloedbad aanrichtte.

    • Marije Willems