Breivik moet van rechter nog zeker vier weken in isoleercel zitten

Breivik (midden) toen hij vanmiddag bij de rechtbank in Oslo arriveerde. Foto Reuters / Thomas Winje Oeijord

Een Noorse rechtbank heeft vanmiddag de afgezonderde detentie van Anders Behring Breivik, de man achter de bloedige aanslagen in Noorwegen, met vier weken verlengd. De rechter besloot hiertoe uit vrees dat Breivik met bewijsmateriaal knoeit of contact opneemt met mogelijke handlangers.

Breivik verscheen vandaag op de zitting onder zware politiebescherming. Zijn verzoek om in een lang zwart rokkostuum te mogen verschijnen was afgewezen. Het hof voerde aan dat dergelijke kleding “onnodig verstorend en provocatief” zou zijn. De rechter zei tijdens de zitting dat Breivik zelf zijn isolatie heeft omschreven als een “sadistische martelmethode”.

Nabestaanden herdenken slachtoffers op Utøya

Ongeveer veertig kilometer van de rechtbank herdachten nabestaanden en slachtoffers vanmiddag de terreurdaden van Breivik. Hij heeft bekend een bomaanslag te hebben gepleegd in Oslo waarbij acht mensen om het leven kwamen. Ook heeft hij bekend 69 mensen, voornamelijk jongeren, te hebben doodgeschoten op het eiland Utøya.

Op Utøya worden vanmiddag en ook morgen zo’n 1500 mensen verwacht voor een herdenkingsdienst en uitleg van de politie over de moordpartij. Zondag vindt een nationale herdenkingsdienst plaats in het stadion Oslo Spektrum, die een einde van een maand aan rouw zal markeren.

    • Pim van den Dool