Boeken nieuws

In Haarlem opent deeerste stationsbibliotheek

Een treinreis (met of zonder vertraging) gaat altijd sneller wanneer je een goed boek kunt lezen. Speciaal voor de treinreiziger is in Haarlem onder het oude seinhuis tussen spoor 5 en spoor 6 de eerste stationsbibliotheek van start gegaan. Reizigers kunnen hier tijdens de spitsuren terecht voor het lenen van tijdschriften en lectuur die je in de trein kunt lezen.

Het assortiment is op de forens afgestemd: top 60 literatuur en in de media besproken titels. Alleen actuele boeken zullen in de bibliotheek aanwezig zijn, na een jaar worden de boeken vervangen. De bibliotheek is daarnaast zo ingericht dat reizigers snel hun keus kunnen maken. In de toekomst zullen er meer stationsbibliotheken komen. Het wordt dan mogelijk om boeken op verschillende plaatsen in te leveren. (LB)

Chocola creëert zinin kookboeken

Wat is de relatie tussen chocola en boeken? Communicatiestudent Hanne Ragenaars van de Universiteit van Antwerpen zocht het uit. Ze spoot een flacon met chocoladegeur leeg in een boekwinkel en registreerde vervolgens welke werden verkocht boeken.

Haar conclusie: chocola bevordert de verkoop van kookboeken en romantische literatuur. De geur vermindert daarentegen de lust om geschiedenisboeken en thrillers te kopen. Misschien ook eens experimenteren met de geur van appeltaart? (LB)

Relschoppers houden niet van lezen

Veel eigenaren moesten met lede ogen toezien hoe hun winkels werden geplunderd tijdens de rellen in Londen vorige week. De relschoppers lieten boekwinkels echter links liggen. Het waren hoofdzakelijk kleding- en elektronicawinkels die het doelwit werden.

Boekhandelketen Waterstones daagde de relschoppers op internet daarom uit: ‘Zouden ze het maar doen, misschien dat ze dan nog wat leren!’ (LB)

Literaire olifant Babar viert tachtigste verjaardag

Dit jaar viert Babar de olifant zijn tachtigste verjaardag. Zijn tekenaar Laurent de Brunhoff wordt deze maand 86.

Het verhaal van het kleine olifantje dat zijn moeder verloor door stropers en in de grote stad Parijs terecht komt werd voor het eerst door zijn moeder aan hem en zijn broertje verteld. Ze vonden het verhaal zo mooi, dat zijn moeder hun vader, kunstenaar van beroep, vroeg om het verhaal te illustreren. Het boek werd een succes en Jean de Brunhoff maakte nog 5 Babarverhalen totdat hij op 37-jarige leeftijd overleed. De 13-jarige Laurent de Brunhoff werd toen gevraagd om de laatste tekeningen in te kleuren. Zes jaar later maakte hij zijn eerste Babarverhaal. Er volgden er nog vele.

In december zal er een tentoonstelling aan deze olifant gewijd worden in het Parijse Musée des Arts Décoratifs. Disney begint in de herfst met een nieuwe tekenfilmserie over de avonturen van Babar.

(Liesbeth Beneder)

OP DE BOEKENBLOG

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op www.nrc.nl/boeken Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans blog www.depapierenman.nl

    • Liesbeth Beneder