Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Religie

Benedictus XVI snapt de zorgen van Spaanse antipaus-jongeren

Een dag na protesten tegen zijn komst, uitte paus Benedictus XVI gisteren in Madrid kritiek op abortus en euthanasie. De paus sprak de woorden niet rechtstreeks uit, maar refereerde aan degenen die zich „goden wanen” en voor zichzelf besluiten „wat goed is en wat niet” en „wie de moeite waard is om te blijven leven of moet worden opgeofferd aan andere voorkeuren”.

De paus zei dit tegenover een menigte van honderdduizenden jongeren die in de Spaanse hoofdstad zijn vanwege de Wereldjongerendagen van de katholieke kerk, die nog tot zondag duren.

Het bezoek van de paus aan Madrid wordt met extra aandacht gevolgd nadat atheïstische, homoseksuele en linkse jongeren woensdag een grote protestmars organiseerden tegen zijn komst. Daarbij kwam het tot een scheldpartijen tussen de demonstranten en katholieke jongeren in het centrum van Madrid.

Na zijn aankomst gisteren vroeg de paus om respect voor christenen. Tot de tweeduizend jonge pelgrims die op het vliegveld waren uitgenodigd zei hij: „Dat niets of niemand ons onze vrede afneemt, ons doet schamen voor de Heer.”

Later, tijdens zijn officiële toespraak, herhaalde de paus dat jongeren moeten kunnen uitkomen voor hun geloof.

In een citaat dat wordt gezien als een referentie aan de pausprotesten zei Benedictus XVI dat christenen „moeten kunnen leven zonder hun identiteit te verbergen, in een klimaat van wederzijds respect met andere overtuigingen”.

Het pausprotest van een dag eerder richtte zich gedeeltelijk tegen de katholieke kerk, maar was vooral een uiting van onvrede over de miljoenen die worden uitgegeven aan het bezoek van de paus terwijl de Spaanse economie in crisis is. Van de Spanjaarden onder de 25 jaar heeft bijna de helft ongewild geen werk. De paus refereerde gisteren aan dit probleem en zei dat veel jongeren met bezorgdheid naar de toekomst kijken omdat het moeilijk is een „eerbiedwaardige baan” te vinden.

Gisteravond waren er opnieuw demonstraties in Madrid, nu uit woede over het geweld dat de politie woensdag had gebruikt bij de ontruiming van Puerta del Sol, een plein dat een belangrijke verzamelplek is geworden voor protesten. Daarbij vielen eergisteren 11 gewonden, acht deelnemers aan het pausprotest gearresteerd. En net als woensdag kwamen katholieke jongeren naar het plein om een tegenstem te laten horen en de rozenkrans te bidden.