Belgische justitie: organisatie Pukkelpop valt niets te verwijten

De Belgische koning Albert bracht vanmiddag een bezoek aan het terrein van Pukkelpop om met hulpverleners te praten. Foto Reuters / Laurent Dubrule

De organisatie van Pukkelpop heeft is niet verkeerd omgegaan met het dodelijke noodweer van gisteren en valt daarom niets te verwijten. Dat concludeerde de Belgische justitie vandaag volgens persbureau Belga na een informatieonderzoek.

“Er valt de organisatie van Pukkelpop niets te verwijten na de dodelijke afloop van het door het noodweer geteisterde festival”, zo zei het parket van Hasselt in een verklaring. Het noodweer zou van een zodanige omvang en onvoorspelbaarheid zijn geweest dat de organisatie geen mogelijkheden had om de ramp te voorkomen. Door het noodweer op het Belgische festival vielen gisteren vijf doden.

De organisatie van Pukkelpop zei vanochtend zelf op een persconferentie al dat het niet op de hoogte was van het dreigende noodweer. “Wij zijn allemaal verrast. Ten eerste dat er een storm was en ten tweede dat deze zo omvangrijk was”, aldus organisator Chokri Mahassine.

Mahassine beweerde vanochtend voortdurend in contact te hebben gestaan met de Belgische weerdienst KMI. Dat instituut gaf overigens gisterochtend al een waarschuwing is afgegeven voor noodweer in België. De NOS meldde vandaag dat een woordvoerder van het KMI zegt dat code oranje is afgegeven. Die zou staan voor kans op grote schade aan gebouwen, ontwortelde bomen en blikseminslagen. Code oranje is de op één na zwaarste waarschuwing.

    • Pim van den Dool