AZ en PSV falen in Europa

AZ en PSV hebben zich gisteravond in de Europa League geblameerd. AZ verloor in Noorwegen met 2-1 van het kleine Aalesunds FK. PSV speelde met 0-0 gelijk bij het even bescheiden SV Ried. De Nederlandse clubs kunnen volgende week revanche nemen en zich plaatsen voor de groepsfase van het Europese ‘troosttoernooi’.

PSV bleef in de Keine Sorgen Arena, uitverkocht met nauwelijks vijfduizend toeschouwers, op een doelpuntloos gelijkspel steken tegen de hekkensluiter van de zwakke Oostenrijkse competitie. FC Ried heeft een begroting van nauwelijks vijf miljoen euro, nog geen tien procent van het budget waarover PSV kan beschikken. Sommige spelers van Ried hebben een bijbaan of studeren nog.

PSV-trainer Fred Rutten, die door het slechte spel en de matige resultaten onder grote druk staat, zag in de tweede helft de Belg Dries Mertens en de Braziliaan Marcelo geblesseerd uitvallen. Men houdt er in Eindhoven rekening mee dat Mertens, een van de weinigen die in vorm was, enkele weken is uitgeschakeld.

Bij PSV ontbrak middenvelder Orlando Engelaar, volgens de officiële lezing wegens ziek. Waarschijnlijker is dat Engelaar uit voorzorg was thuisgebleven in Eindhoven. Door niet te spelen in Oostenrijk voor zijn huidige werkgever is hij dit seizoen bij een andere club nog speelgerechtigd in de Europa League. Engelaar staat namelijk in de uitverkoop.

PSV had pech dat een zuiver doelpunt van Jeremain Lens ten onrechte werd afgekeurd, nadat de grensrechter de Zweed Ola Toivonen abusievelijk had teruggevlagd voor buitenspel. PSV miste nog een serie kansen. In de tweede helft verrichtte doelman Andreas Isaksson een paar knappe reddingen. Zo voorkwam hij een grotere blamage voor PSV.

AZ leed een pijnlijke 2-1 nederlaag tegen Aalesunds FK, middenmoter in de Noorse competitie en spelend in een klein stadion op een piepklein schiereiland. Na een kwartier spelen veroorzaakte Niklas Moisander met een ongelukkige handsbal een strafschop. De Costa Ricaan Michael Barrantes liet landgenoot Esteban Alvarado kansloos vanaf de penaltystip.

AZ bleef zoekende, maar kwam wel op gelijke hoogte door een tegentreffer van Maarten Martens. De Belg scoorde uit de rebound van een vrije trap. Gudmundsson schoot na rust op de lat voor AZ. Het winnende doelpunt viel aan de andere kant – weer van de voet van Barrantes.