AWMAGAWD!* Hoge heer koopt eigen koffie!

De amateurfoto die Chinese bloggers in vervoering bracht.

Instortende festivaltenten en effectenbeurzen ten spijt was de televisieavond van gisteren buitengewoon slap. Na vele uren kijken vroeg ik me af welke van al die programma’s ik zou hebben uitgezien, als het mijn beroep niet was om dat te doen.

Waarschijnlijk zouden alleen het Achtuurjournaal (NOS), Nieuwsuur (NOS/NTR) met een voortreffelijke update en duiding van de ontwikkelingen in Syrië en Libië en de dramaserie In therapie (NCRV) de eindstreep hebben gehaald.

Een blik op het Vlaamse televisiejournaal zou hebben volstaan om te constateren dat de verslaggeving over de ongelukken bij het Pukkelpopfestival in Belgisch Limburg daar terughoudender en zakelijker was dan bij ons.

Daarentegen raakte ik gisteren wel opgewonden van beelden die me door connecties op Twitter werden aangereikt, al dan niet toevallig louter op basis van stilstaande beelden. Ik zag op Vimeo een korte film van de 90-jarige Franse filmmaker Chris Marker, Overnight. Hij monteerde heel simpel foto’s van dezelfde locaties voor en na de recente Londense rellen pal achter elkaar, als een woordloze elegie.

Nog spectaculairder is het effect dat één enkele amateurfoto sinds een paar dagen in de sociale media sorteert. Die werd gemaakt door een zakenman op het vliegveld van Seattle en er is voor Europeanen en Noord-Amerikanen weinig bijzonders op te zien. Een gedistingeerde, Aziatisch ogende heer met een zwart rugzakje, vergezeld door een in fel roze gekleed kind, koopt koffie aan de toonbank van een koffiewinkel, vermoedelijk een filiaal van Starbucks.

De reden dat die foto in China tot grote ophef leidt, althans volgens een artikel in de New York Times (op Twitter getipt door NOS-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal) is de identiteit van die heer. Het gaat om Gary Locke, de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Peking. En hij koopt zijn eigen koffie. Hij zou bij aankomst in China zelfs gesignaleerd zijn met een koffer in zijn hand.

Voor Chinese bloggers is dit een revolutionair concept. Men is daar gewend dat zelfs een dorpshoofd over een eigen auto met chauffeur beschikt en nooit iets zelf zal dragen of betalen. Dat de officiële vertegenwoordiger van het vooralsnog machtigste land ter wereld zijn eigen broek ophoudt, maakt hem tot een instant rolmodel. Het helpt dat Locke zelf van Chinese afkomst is, maar er duiken nu ook op de weblogs oude foto’s op van president Obama die zijn eigen paraplu vasthoudt.

Er smeult al een tijdje weerstand tegen de corruptie en mandarijnenstatus van de Chinese machthebbers, maar zo’n simpele foto laat de veenbrand uitbreken, tegelijkertijd met de door de arrestatie van de geweldloze activist Anna Hazare uitgebarsten volksopstand tegen de corruptie in India. Daar zou ik wel wat meer beelden van willen zien op de Nederlandse tv.

* Toelichting in artikel hiernaast.

    • Hans Beerekamp