Alles wijkt voor Drieklovendam

Verpleegster Shen Hong (actrice Tao Zhao) keert terug naar de rivier. Scene uit de film Still Life (2006)

Still Life (Jia Zhang-ke, 2006)Ned. 3, 23.35 – 01.17 uur

In 1958 introduceerde Mao, de communistische leider van China, de Grote Sprong Voorwaarts. Het vijfjarenplan was bedoeld om het land op te stuwen in de vaart der volkeren. De campagne mislukte grotendeels en kostte vele levens.

In Still Life, de speelfilm die regisseur Jia Zhang-ke situeerde rond de bouw van de Drieklovendam, zien we op een tv-scherm wat beelden voorbijflitsen van een trotse Mao als hij het startschot geeft voor een groot bouwproject. De constructie van de Drieklovendam is de vervolmaking van Mao’s megalomane toekomstvisie. De aanleg van de grootste dam en waterkrachtcentrale ter wereld begon in 1993 en werd onlangs voltooid.

In Still Life worden bankbiljetten getoond met andere prestigieuze projecten uit China’s verleden, een mooie manier om te zeggen dat economische overwegingen de motor waren en zijn. Vijftig jaar na Mao’s Sprong is China een economische supermacht. Kapitalisme is geen vies woord meer; er wordt dan ook veel over geld gesproken in de kalm vertelde film vol pregnante beelden.

Rond de 185 meter hoge dam volgen we twee personages die op zoek zijn naar hun verloren geliefden. Het verhaal is slechts kapstok voor het documentair vastleggen van de sloopwerken rondom de Blauwe Rivier. Eenzame archeologen onderzoeken een graftombe uit de tijd van de Han-dynastie voordat de 2.000 jaar oude stad Fengjie wordt opgeblazen. Slechts de toekomst telt.

André Waardenburg

    • André Waardenburg