Alle woorden ten spijt, opnieuw dodelijke acties Syrische troepen

Assad met diverse ministers, waaronder die van defensie, in Damascus in 2003. Doordat internationale media niet worden toegelaten in Syrië is berichtgeving en beeldmateriaal schaars. Foto Reuters

De harde woorden van onder meer Barack Obama en president Bashar al-Assads beloften aan Ban Ki-moon ten spijt, hebben Syrische ordetroepen vannacht twee mensen doodgeschoten en massaal arrestaties uitgevoerd.

De acties begonnen enkele uren nadat de Verenigde Staten en een aantal Europese landen hadden opgeroepen tot het aftreden van Assad. De Syrische president zei gisteren zelf nog tegen secretaris-generaal Ban van de Verenigde Naties dat de militaire acties tegen de betogers in zijn land voorbij waren.

‘Diplomatieke en humanitaire oorlog tegen Syrië’

Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten en de Lokale Coördinatie Comités werd een persoon gedood in een buitenwijk van Damascus. Het andere slachtoffer viel vanochtend vroeg in de centraal gelegen stad Homs. De Syrische oppositie heeft opgeroepen tot nieuwe protesten vandaag na het middaggebed.

De Syrische ambassadeur bij de VN beschuldigde de VS er gisteren van met hun sancties en de roep om Assads aftreden een diplomatieke en humanitaire oorlog te voeren tegen Syrië. Bashar Ja’afari vindt dat Amerika het geweld in Syrië aanwakkeren “door gewapende terroristen het onterechte idee te geven dat ze de steun hebben van de VS en het Westen”. Volgens Ja’afari willen de VS en Europese landen “oude rekeningen” met Syrië vereffenen.

VN: wellicht misdaden tegen menselijkheid

Mensenrechtenorganisaties melden dat sinds het begin van de opstand in maart meer dan 1.800 burgers zijn gedood door Syrische regeringstroepen. Een onderzoeksteam van de VN zei gisteren dat het optreden van de Syrische regeringstroepen “wellicht neerkomt op misdaden tegen de menselijkheid”.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal naar verwachting een oproep willen doen aan het Internationaal Strafhof in Den Haag, dat ook Moammar Gaddafi’s bewegingen in Libië onder de loep neemt. Hiervoor heeft het wel de stemmen van Syrië-bondgenoten Rusland en China nodig.

    • Jules Seegers