32 rebellen dood bij strijd om Libische stad Zlitan

EDITOR'S NOTE: PICTURE TAKEN ON A GUIDED GOVERNMENT TOUR. A man looks through debris in the bombed out ruins of the compound of Abdullah Al-Senussi, head of the Libyan Intelligence Service and brother in law of Muammar Gaddafi in Tripoli, August 19, 2011. REUTERS/Paul Hackett (LIBYA - Tags: POLITICS CONFLICT) De NAVO bombadeerde vandaag diverse gebouwen in Tripoli. Foto Reuters/Paul Hackett

Bij gevechten in de Libische stad Zlitan zijn vandaag 32 rebellen omgekomen en nog eens honderdvijftig gewond geraakt.

Volgens een woordvoerder van de rebellen begonnen de gevechten in Zlitan, 140 kilometer ten oosten van hoofdstad Tripoli, al vroeg in de morgen en werden grote delen van de stad ingenomen. Persbureau AP meldt dat de rebellen Zlitan nu geheel onder controle hebben.

Beelden van Al Jazeera over de strijd in Zlitan:

Ook in andere delen van Libië werd vandaag hevig gevochten. In Tripoli zijn vanochtend vroeg zeker zeven zware explosies gehoord nadat Moammar Gaddafi’s hoofdkwartier in Bab al-Aziziya werd gebombardeerd. NAVO-gevechtsvliegtuigen cirkelden boven het luchtruim van de Libische hoofdstad en namen ook kazernes en de weg naar het vliegveld onder vuur.

Nog geen 50 kilometer ten westen van Tripoli claimden rebellen gisteren Gaddafi’s laatste olieraffinaderij te hebben veroverd. De opstandelingen hebben de afgelopen week opvallend veel progressie geboekt in een oorlog die nu al een half jaar gaande is.

Het verlies van de raffinaderij in Zawiyah is een zware klap voor Gaddafi gezien de strategische ligging van de stad en het historisch belang van olie voor het regime. Een verlies van Zawiyah zou betekenen dat de Libische leider in Tripoli een hoek gedreven is tussen rebellen en de Middellandse Zee, in handen van de NAVO. De opstandelingen rukken nu vanuit het zuiden en het westen op richting de hoofdstad.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft vandaag bekendgemaakt dat het een grootschalige reddingsactie op touw zet om de duizenden buitenlandse werknemers die in Tripoli zitten opgesloten, te evacueren.

    • Dirk Wijnand de Jong