2011

Het jaar 2011 is nog maar net over de helft en het is nu al een van de meest rampzalige jaren die ik mij kan herinneren. Het is het jaar waarin een financiële crisis uitmondde in een wereldwijde economische crisis zonder weerga. De dollar en de euro wankelen. Soevereine staten dreigen failliet te gaan. En de kans dat we het ergste achter ons hebben, is oneindig veel kleiner dan de kans dat één of meerdere van de mogelijke rampscenario’s zich zal voltrekken en dat dit uiteindelijk alleen nog het begin blijkt te zijn geweest. Het is het jaar waarin de Arabische bevolking in opstand kwam tegen haar seculiere dictators, iets wat aanvankelijk werd toegejuicht, maar nu begint toch de twijfel te knagen of de opstandelingen alleen maar uit zijn op meer democratie of dat zij eigenlijk eerder aanstoot nemen aan het seculiere karakter van hun samenlevingen. In elk geval is de uitkomst van de aanvankelijk zo warm onthaalde revolutie uiterst onzeker. Tegelijkertijd heeft de westerse democratie in dit jaar veel aanzien verloren door het gebrek aan daadkracht van de leiders in tijden van een economische crisis. In veel landen worden ze gegijzeld door populistische bewegingen. In de Verenigde Staten is het dank zij de Tea Party zelfs gekomen tot een historische verlaging van de beoordeling van kredietwaardigheid. Een aardbeving in Japan heeft een nucleaire centrale vernietigd, met alle levensgevaarlijke consequenties van dien. Intussen smeulen de branden in Londen nog na en zijn we nog steeds niet bekomen van de schok over de aanslagen in Noorwegen. Het nieuws houdt maar niet op. We hebben niet eens onze welverdiende zomerse pauze waarin we even een maandje niet hoeven te kijken naar die koppen van onze politici, want ze worden allemaal teruggeroepen van reces. We hebben dit jaar niet eens tijd gehad voor gezellig zomers komkommernieuws over een ontsnapte puma of de processierups. En dat het weer evenzeer weigert gezellig zomers te worden, maakt onze stemming er ook bepaald niet beter op.

Laten we hopen dat 2011 het jaar zal blijken waarin al het nieuws per ongeluk in de eerste helft gebeurde. Ik hoop het echt, maar ik vrees het ergste.

Ilja Leonard Pfeijffer

    • Ilja Leonard Pfeijffer