Zwitserse frank stijgt ondanks ingreep

De Zwitserse centrale bank SNB heeft gisteren de hoeveelheid Zwitserse franken op de markt bijna verdubbeld, maar de munt blijft stijgen ten opzichte van de euro en de Amerikaanse dollar.

De Zwitserse frank steeg opnieuw met 2 procent. Vanochtend stond de koers van 1 euro op 1,15 frank. Sinds begin dit jaar is frank tegenover de euro 20 procent duurder geworden en tegenover de Amerikaanse dollar zelfs 30 procent.

De Zwitserse centrale bank noemt de munt „sterk overgewaardeerd”. De Zwitserse export en het toerisme hebben flink te lijden van de dure munt. Ook de detailhandel loopt schade op omdat de Zwitsers met hun dure munt massaal boodschappen doen over de grens.

Om de druk op de Zwitser frank te verminderen, besloot de centrale bank SNB gisteren om het volume van de geldmarkt te vergroten van 120 miljard naar 200 miljard frank. Dat deed de bank door eigen schuldpapieren terug te kopen en met de verkoop van deviezen. Begin deze maand kwam de bank ook al met een kapitaalinjectie.

Handelaren blijven echter de Zwitserse frank opzoeken omdat de munt gezien wordt als een veilige haven in de huidige financiële turbulentie.

De SNB verklaarde gisteren nog meer maatregelen te zullen nemen als dat nodig is. De bank zou zich onder andere beraden over mogelijkheden om de frank meer te verbinden met de euro door tijdelijk de bandbreedte van de wisselkoers te beperken, of door de frank voor langere termijn aan de euro te hangen.

De Zwitserse regering heeft aangekondigd 2 miljard frank (1,75 miljard euro) beschikbaar te zullen stellen om de negatieve gevolgen van de dure munt op te vangen in de export en de toeristenindustrie.