Wie drinkt de meeste glazen in de biersector?

SAB Miller heeft een slimme zet gedaan. De in Engeland beursgenoteerde brouwer heeft zijn bod op Foster’s rechtstreeks aan zijn aandeelhouders voorgelegd, drie maanden nadat zijn Australische doelwit een toenaderingspoging had afgewezen, waarbij de aandelen van Foster’s op 10 miljard dollar (7 miljard euro) werden gewaardeerd. Er is nog geen tegenbieder in zicht en door nu een vijandig bod uit te brengen zou Foster's gedwongen volgende week op de knieën gedwongen worden zijn resultaten bekend te maken. Maar het kan nog vrede blijven. Vijandige overnames zijn lastig in Australië en eenklein zoetmakertje zou de partijen nog tot elkaar kunnen brengen.

Bij de eerste avances van SAB schoot de beurskoers van Foster’s omhoog. Maar toen er geen andere bieders op de proppen kwamen, zakte de koers weer in. Nu hij slechts een paar cent boven de biedkoers van 4,90 Australische dollar (3,38 euro) ligt, lijkt de markt op z'n best een enigszins verbeterd bod te verwachten. De op 23 augustus bekend te maken jaarwinst – de eerste sinds Foster’s in mei zijn wijndivisie afstootte – zal misschien niet veel helpen: de jongste cijfers van de kleinere concurrent Lion Nathan en flessenproducent Owens-Illinois duiden op aanhoudende zwakte op de Australische biermarkt.

SAB heeft zijn bod onveranderd heeft gelaten en dat maakt een serieuze indruk. Zonder tegenbod op tafel zou iedere andere strategie een roekeloze indruk maken. Bovendien heeft de brouwer van Grolsch en Peroni de afgelopen twee jaar twee grote transacties in Zuid-Amerika laten schieten. Dat zal de zenuwen van aandeelhouders goed doen. Uit angst dat het concern te veel zou betalen, verkochten zij hun aandelen waardoor de beurskoers van SAB zakte zodra de initiële belangstelling bekend werd gemaakt.

Maar uitonderhandelde deal zou nog steeds waardevol kunnen zijn, wat verklaart waarom de toon van SAB beleefd blijft. Een vriendschappelijke overname zou SAB toegang verschaffen tot de boeken van Foster’s. Bovendien klagen Aziatische dealmakers dat het lastig is om in Australië vijandige deals rond te krijgen, en dat Australische beleggers minder in de melk te brokkelen hebben bij hun ondernemingsbesturen dan hun Amerikaanse of Britse tegenhangers.

Een kleine verhoging van het bod kan het verschil maken, leren andere grote overnames in de biersector. Een verhoging van nog geen 8 procent heeft de fusie kunnen beklinken waaruit AB Inbev is ontstaan. Een soortgelijke verhoging zou in dit geval neerkomen op ongeveer 5,30 Australische dollar (3,66 euro) per aandeel. Tegen die prijs kan SAB volgens een analyse van Breakingviews nog steeds binnen vijf jaar zijn kapitaalkosten dekken.

Een klein zoetmakertje zou voldoende kunnen zijn om de bittere smaak weg te nemen bij deze wedstrijd wie de meeste glazen op kan.

Quentin Webb

Vertaling Menno Grootveld

    • Quentin Webb