Werkloosheid weer boven de 400.000

Voor het eerst sinds december vorig jaar zijn in Nederland meer dan 400.000 mensen werkloos. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekend heeft gemaakt.

De seizoensgecorrigeerde werkloosheid ligt nu op het hoogste niveau sinds september 2010. Ze is in juli gestegen tot 5,3 procent van de beroepsbevolking. Dat is een toename van 0,3 procentpunt ten opzichte van juni.

De negatieve arbeidscijfers passen in een trend. Het CBS maakte vandaag ook bekend dat het vertrouwen van consumenten in de economie de afgelopen maand sterk is gedaald. „Consumenten waren in augustus erg pessimistisch over het economisch klimaat”, schrijft het CBS. Niet sinds halverwege 2009 waren consumenten zo somber over de economische vooruitzichten. Toen krabbelde de economie op en nam het vertrouwen toe.

Volgens het CBS is er een verband tussen de situatie op de beurzen en het consumentenvertrouwen. Het is deze hele maand erg onrustig op de internationale aandelenmarkten. De AEX verloor sinds 1 augustus 13 procent van zijn waarde.

Beleggers maken zich zorgen dat de economie in een nieuwe recessie belandt. Vorige week werd duidelijk dat de Amerikaanse economie nauwelijks groeit. Deze week maakte het statistische bureau van de EU bekend dat de groei in de eurozone hapert. Frankrijk groeit helemaal niet meer, Duitsland en Nederland groeiden het afgelopen kwartaal met slechts 0,1 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2011. De muntunie groeide met 0,2 procent, 0,6 punt minder dan in het eerste kwartaal.

Daarmee wordt duidelijk dat de onrust over het uitblijven van een oplossing voor de Europese en Amerikaanse schuldencrises overslaat naar de reële economie. Tot nu toe bleef de onrust vooral beperkt tot de obligatiemarkt en de beurzen.

Minister Verhagen (Economische Zaken, CDA) reageerde vanochtend op de website van zijn ministerie. De economie kan wel tegen een stootje, schrijft Verhagen, maar toch is Nederland nu vooral gebaat bij rust en stabiliteit in de eurozone.

Vertrouwen daalt: pagina 21