‘Weinig interesse studenten in ouderenzorg - 180 artsen tekort’

Verzorgingstehuis Merefelt in Veldhoven. Foto NRC / Merlin Daleman

Veel geneeskundestudenten willen niet meer de ouderengeneeskunde in. Hierdoor kampen de Nederlandse verpleeghuizen met een groot tekort aan gespecialiseerde artsen.

Het AD schrijft vanochtend dat er een tekort van 180 verpleeghuisartsen is. Doordat jongeren te weinig interesse hebben in de ouderenzorg loopt het aantal studenten op de opleiding tot medisch specialist ouderengeneeskunde flink terug. Er is plaats voor 327 studenten, maar dit jaar telt de opleiding slechts 220 leerlingen.

“De meeste studenten geneeskunde willen tegenwoordig heroïsche dingen doen, jonge mensen redden. Ouderen helpen past niet in dat plaatje.” - Frank Hoek van koepelorganisatie Soon.

Ook het feit dat er een stuk minder geld kan worden verdiend in de verpleeghuizen helpt mee, zegt Hoek. Frank Roos van beroepsvereniging Verenso vreest dat instellingen nu massaal overgaan op huis- en basisartsen terwijl dat gevaarlijk kan zijn. “Zij zijn niet deskundig genoeg en ontdekken bepaalde ziektes of aandoeningen mogelijk te laat.”

    • Jules Seegers