Wanneer heeft stoppen nog zin?

Stoppen met roken heeft altijd zin, óók op latere leeftijd dus. Uit onderzoek blijkt dat mensen die voor hun 36ste stoppen met roken gemiddeld zes tot acht jaar langer leven dan mensen die blijven roken. Een roker die zolang mogelijk wil leven, maar óók zolang mogelijk wil roken, kan het beste rond zijn 45ste stoppen. Hij boekt dan nog circa zeven jaar levenswinst. Dat betekent dat hij bijna tien jaar langer kan roken voor ongeveer een jaar korter leven. Rokers die voor hun 66ste stoppen, leven gemiddeld één tot drie jaar langer dan diegenen die blijven roken.

Enkele voordelen van stoppen met roken die KWF Kankerbestrijding op haar website noemt: meer adem en een betere conditie, betere doorbloeding (en dus minder last van koude voeten), minder bleek gezicht, beter reuk- en proefvermogen, meer energie, meer geld (een roker die een pakje per dag rookt spendeert jaarlijks bijna 1.700 euro aan sigaretten).

Roken is niet alleen een lichamelijke, maar ook een geestelijke verslaving. Dát maakt het stoppen met roken ook zo moeilijk. Alle sporen van koolmonoxide en nicotine zijn binnen enkele dagen na de laatste sigaret uit het lichaam verdwenen, maar dan moet de routine van het roken nog worden doorbroken. En dat is veel lastiger.