Vrome jeugd viert paus

Katholieke jongeren uit de hele wereld die vandaag in Madrid hun eenheid met de 84-jarige paus vieren, botsen met ontevreden jongeren die al maanden protesteren.

Priests and worshippers are seen inside their temporary confession boxes in the Retiro park ahead to the visit of Pope Benedict XVI in Madrid Wednesday, Aug. 17, 2011. (AP Photo/Daniel Ochoa de Olza) AP

„Benedicto!”, roepen de jeugdige katholieke pelgrims in Madrid En: „Onze jeugd is die van de paus.”

„Pedofiel!”, antwoorden de voornamelijk linkse, anti-religieuze demonstranten, die door een politiecordon van hun gelovige leeftijdsgenoten gescheiden worden gehouden. En: „Jullie paus is een nazi!”

Een Mexicaanse pelgrim werd gisteren gearresteerd door de politie, omdat hij had opgeroepen tot geweld tegen de deelnemers aan de pausprotesten. De jongen, een student, werkte als vrijwilliger voor de katholieke Wereldjongerendagen. Op een discussiesite had hij gezegd: „De molotovs liggen al klaar” en „Laten we homo’s doden, in naam van God.”

Zo beleeft Madrid een bijna fysieke botsing tussen twee werelden – twee jeugden – nu vandaag de 84-jarige paus Benedictus XVI is aangekomen voor zijn traditionele bezoek aan de Wereldjongerendagen, het zomerse feest van circa 1 miljoen katholieke jongeren uit de hele wereld.

Sinds de jaren tachtig proberen een paus op leeftijd en jongeren uit alle werelddelen elke drie jaar een demonstratie te geven van de vitaliteit van het Roomse geloof. De opkomst is altijd massaal, de kleding zedig, de sfeer stralend en vroom.

Maar niet vaak komen de katholieke jongeren in zo’n culture clash terecht als nu in Spanje, juist het land waar paus Johannes Paulus II in 1989 – ook tijdens Wereldjongerendagen – een ‘nieuwe evangelisatie’ aankondigde. Zo’n 5.000 boze – en eveneens jonge – Spanjaarden demonstreerden gisteren al in gespannen sfeer tegen het bezoek van de paus.

Naast atheïsten en homo’s deden veel ‘indignados’ mee aan het pausprotest, de ‘verontwaardigden’ die al maandenlang demonstreren tegen de uitzichtloze economische situatie in het land en het onvermogen van politici om het tij te keren.

Geldverkwisting, vinden zij het vierdaagse bezoek van de paus, dat grotendeels door de kerk wordt betaald, en waarvoor de stad Madrid ook kosten maakt. De mars richtte zich tegen de paus („Zondaar!”), maar het ging de kwade jongeren vooral om de economie. Hoe kan er gemeenschapsgeld worden uitgegeven aan een religieus evenement, als ruim een op de vijf jongeren in Spanje geen baan heeft? De protestleus: ‘Van mijn belastingen, niets voor de paus. Voor een seculiere staat.”

De Movimiento 15-M (de beweging van 15 mei, de dag van de eerste protesten van de indignados) deed officieel niet mee aan het pausprotest.

Maar de jongeren die sympathiseren met de beweging zijn in constante staat van paraatheid.

Begin deze maand verschansten zij zich weer op Puerta del Sol, het plein dat de indignados dit jaar meerdere keren hebben bezet in hun protest om ‘echte democratie’.

De politie verwijderde hen hardhandig. De jongste ontruiming zou volgens het weblog van 15-M te maken hebben met het pauselijke bezoek aan Madrid.

Dit is de andere jeugd van Spanje: de linkse, libertair-seculaire jongeren die sinds de dagen van Franco altijd tegenover het traditioneel ingestelde volksdeel zijn blijven staan.

Ook zij maken in toenemende mate deel uit van een internationale stroming van jongeren die zich zorgen maken over hun toekomst.