Voorzitter van Rode Ster tart aartsrivaal Partizan

De Servische club doet een zeer opmerkelijke oproep.

Vladan Lukic, de excentrieke voorzitter van de Servische voetbalclub Rode Ster Belgrado, heeft een opmerkelijke oproep gelanceerd. In een open brief heeft hij de supporters van het Franse Stade Rennes uitgenodigd naar Belgrado te komen. Daar spelen beide ploegen vandaag in de play-offs van de Europa League.

„Ik nodig jullie uit naar Belgrado te komen om jullie club te steunen, zoals de supporters van Rode Ster ook naar Rennes zullen gaan om hun team aan te moedigen”, schrijft Lukic in de brief, die deze week op de website van de club verscheen.

„Belgrado is een van de mooiste hoofdsteden van Europa, waar buitenlanders altijd welkom zijn”, vervolgde Lukic in de brief, die volledig in het Frans werd opgesteld.

De opmerkelijke oproep is te verklaren door eerdere incidenten tussen Franse en Servische supporters. Twee jaar geleden speelde Rennes in de Europa League tegen Partizan Belgrado, de aartsrivaal van Rode Ster.

Enkele uren voor die wedstrijd werd de Fransman Brice Taton door Servische hooligans in elkaar geslagen en van een betonnen trap gegooid. Taton, een Rennes-supporter van het eerste uur, overleefde de aanslag niet.

De betrokken Partizan-supporters werden afgelopen januari tot celstraffen van 35 jaar veroordeeld.

De wedstrijd kan in Servië op grote belangstelling rekenen. Rode Ster, waar voormalig Kroatisch topvoetballer Robert Prosinecki nu trainer is, verkeerde de afgelopen seizoenen nog in zware financiële problemen.

Het Stadion Crvene Zvezde, de thuishaven van Rode Ster is het grootste stadion van Servië. Voor de wedstrijd zijn al meer dan 48.000 kaarten verkocht. (AFP)