Voormalig premier Kosovo opnieuw voor Joegoslavië-tribunaal

(FILES) A file picture taken on April 17, 2005 shows Former Kosovan prime minister Ramush Haradinaj provisionally freed by the UN war crimes tribunal, paying his last respect to his brother Enver who was killed by unknown attackers in an ambush on the road leading from the Western town of Pec to their home in Glogjane, a village 80 kilometers west of the provincial capital Pristina. Former Kosovo prime minister Ramush Haradinaj was back in court on August 18, 2011 on war crimes charges after appeal judges found witnesses were intimidated during his original 10-month trial. Haradinaj, 43, the most senior Kosovo leader to stand trial at the ICTY, is being retried with fellow ethnic Albanian Idriz Balaj, 39, on six counts of murder, cruel treatment and torture committed during Kosovo's 1998-99 war. AFP PHOTO/ ERMAL META
(FILES) A file picture taken on April 17, 2005 shows Former Kosovan prime minister Ramush Haradinaj provisionally freed by the UN war crimes tribunal, paying his last respect to his brother Enver who was killed by unknown attackers in an ambush on the road leading from the Western town of Pec to their home in Glogjane, a village 80 kilometers west of the provincial capital Pristina. Former Kosovo prime minister Ramush Haradinaj was back in court on August 18, 2011 on war crimes charges after appeal judges found witnesses were intimidated during his original 10-month trial. Haradinaj, 43, the most senior Kosovo leader to stand trial at the ICTY, is being retried with fellow ethnic Albanian Idriz Balaj, 39, on six counts of murder, cruel treatment and torture committed during Kosovo's 1998-99 war. AFP PHOTO/ ERMAL META Premier Ramush Haradinaj, hier op archiefbeeld, staat opnieuw terecht. Foto AFP/Ermal Meta

Ramush Haradinaj, de voormalige premier van Kosovo die in 2008 nog werd vrijgesproken voor oorlogsmisdaden, is vandaag opnieuw voor het Joegoslavië-tribunaal verschenen.

De vrijspraak van Haradinaj, eind jaren negentig aanvoerder van het Bevrijdingsleger van Kosovo (UCK), is teruggedraaid om nieuwe getuigenverklaringen af te nemen. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het martelen, vermoorden en toetakelen van tegenstanders van het UCK, aldus aanklager Paul Rogers.

Haradinaj wordt samen met UCK-strijders Idriz Balaj en Lahi Brahimaj berecht. Brahimaj kreeg destijds zes jaar celstraf, de andere twee gingen vrijuit, mogelijk vanwege intimidatie van de getuigen.

Een getuige, Shefqet Kabashi, die bij het eerste proces weigerde een verklaring af te leggen werd gisteren opgepakt. Hij is aangeklaagd voor minachting van het hof en wordt morgen voorgeleid. Volgens de advocaat van Haradinaj willen de aanklagers Kabashi laten getuigen in het proces.