VN: mogelijk misdaden tegen de menselijkheid in Syrië

RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / YOUTUBE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - AFP IS USING PICTURES FROM ALTERNATIVE SOURCES AS IT WAS NOT AUTHORISED TO COVER THIS EVENT, THEREFORE IT IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED An image grab taken from footage uploaded on YouTube shows a Syrian army tank deployed in a main street in the Khalidiya area of the protest hub of Homs, 160 kms north of Damascus, on August 17, 2011. The Britain-based-based Syrian Observatory for Human Rights said a sniper shot dead a civilian in the Armenian quarter of Homs, while security forces conducting raids in the city of central Syria shot dead two men and wounded three others. AFP PHOTO/YOUTUBE Een Syrische tank in de stad Homs. Still AFP / Youtube

Het hardhandige optreden tegen anti-regeringsbetogers kan mogelijk worden geclassificeerd als misdaden tegen de menselijkheid. Dat zegt een hooggeplaatst mensenrechtenteam van de Verenigde Naties.

De VN-onderzoekers zeggen dat ze “een patroon van schendingen van de mensenrechten” hebben gevonden “waaronder wijdverspreide of systematische aanvallen tegen de burgerbevolking”.

In een vandaag uitgebracht rapport schrijft het team dat het een vertrouwelijke lijst van vijftig vermeende daders heeft verzameld uit alle lagen van de regering van president Assad. Minstens 1.900 mensen zouden in Syrië zijn omgekomen sinds de onrust in het land. Een getal dat door de Syrische regering wordt bevestigd, maar volgens de regering is dat inclusief veiligheidstroepen.

Misdaden tegen de menselijkheid worden, na genocide, beschouwd als de meest ernstige van alle internationale mensenrechtenschendingen.

Assad verzekert Ban Ki-moon: geweld tegen burgers gestopt

De Syrische president Assad heeft Ban Ki-moon op het hart gedrukt dat het geweld tegen anti-regeringsbetogers is gestopt. De VN meldde vanochtend dat Assad dit vandaag heeft toegezegd in een telefoongesprek met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

    • Marije Willems