Vertrek topman SBM Offshore na zware verliezen

Topman Tony Mace van het door tegenvallers geplaagde bedrijf SBM Offshore vertrekt aan het einde van dit jaar. Mace lijkt verantwoordelijk gehouden te worden voor de verliezen die dit jaar werden gemaakt op de bouw van twee boorplatformen. De raad van commissarissen heeft de Fransman Bruno Chabas voorgedragen als zijn opvolger.

Eind juli van dit jaar maakte SBM Offshore een tegenvaller bekend van 310 miljoen euro (450 miljoen dollar) door kostenoverschrijdingen bij de bouw van twee grote boorplatformen. Het leidde tot een winstwaarschuwing en een koersval van ruim 10 procent op de beurs.

Tijdens een toelichting verklaarde Mace dat hij „niet anders kon dan opstappen”. Hij erkende dat hij „veel zaken heeft onderschat” bij de twee projecten waar het mis ging. Mace wilde niet ingaan op de vraag of hij vrijwillig vertrekt of op verzoek van de raad van commissarissen.

„In het licht van recente ontwikkelingen” heeft Tony Mace meegedeeld dat hij geen nieuwe termijn ambieert als bestuursvoorzitter van SBM Offshore, zo meldt het bedrijf in een kort persbericht. De termijn van Mace als topman bij SBM loopt in mei 2012 af.

Ondanks het grote verlies over het eerste half jaar van 2011, is SBM optimistisch over de rest van het jaar. De omzet steeg over het eerste halfjaar net als de winst voor bijzondere posten. Volgens SBM Offshore is de orderportefeuille ter waarde van 8,5 miljard euro, nog nooit zo goed gevuld geweest.

Analist Michael Roeg van KBC Securities, bevestigt dat. De tegenvallers zitten volgens hem in projecten uit het verleden. Volgens Roeg moet SBM wel een paar perioden van sterke resultaten laten zien om vertrouwen en geloofwaardigheid terug te winnen. De analist heeft een koersdoel voor SBM van 21 euro per aandeel. Vanochtend stond het aandeel op 13,82 euro.

Volgens topman Peter Berdowski van baggeraar Boskalis is het nog onduidelijk wat de gevolgen zijn van de haperende wereldconjunctuur voor de investeringen in nieuwe olie- en gasprojecten. Boskalis heeft, net als SBM Offshore, klanten in de olie-industrie en ziet dat het langer duurt dat opdrachten worden gegund.

Boskalis en SBM, pagina 26