Vanwaar die afname?

Stivoro denkt dat de daling een gevolg is van de vergoeding van stoppen-met-rokenbehandelingen. Sinds januari vergoedt de zorgverzekeraar zowel de kosten van nicotinevervangers (kauwgom, pleisters en zuigtabletten) als van ‘praatbehandelingen’. „Het is een ommezwaai dat roken als een serieuze ziekte wordt gezien”, zegt Fleur van Bladeren van Stivoro. Vooral de combinatie van praten met een coach of therapeut en hulpmiddelen is effectief. De kans dat een stoppoging slaagt kan oplopen tot 30 procent. De kosten van de behandeling bedragen 250 tot 300 euro. Vanaf volgend jaar moeten rokers die willen stoppen dit weer zelf betalen, heeft het kabinet besloten. Stivoro vindt dit „belachelijk”.

Wat ook goed werkt om het aantal rokers terug te dringen is accijnsverhoging, zegt Van Bladeren. „Maar dan moet de accijns wel zódanig worden verhoogd, dat mensen het echt in hun portemonnee voelen. Aan 10 of 20 cent bovenop een pakje heb je niet zo veel.” Uit onderzoek blijkt dat het effect van waarschuwende teksten op pakjes sigaretten en shag is uitgewerkt. Daarom adviseert Stivoro over te stappen op plaatjes, van verteerde longen bijvoorbeeld.

Dat roken vreselijke ziektes kan veroorzaken, is volgens Stivoro nog onvoldoende bekend. Uit onderzoek bleek dat mensen dachten dat er jaarlijks meer verkeersdoden vallen dan dat er rokers sterven aan longkanker. De verhouding is circa 700 verkeersdoden ten opzichte van 20.000 rokers die doodgaan.