Van den Ende verhoogt prijzen niet

Het bedrijf van Joop van den Ende zal de btw-verhoging op kaartjes voor musicals in de eigen theaters en de grote reizende musical niet doorberekenen aan het publiek. Daarmee gaat het in tegen de trend bij podia om de belastingverhoging van 6 naar 19 procent wel door te berekenen in de kaartjes.

„Wij vinden het belangrijk dat het publiek de weg naar het theater blijft vinden”, zegt Roel Vente, algemeen directeur van Stage Entertainment Nederland en Joop van den Ende Theaterproducties. Hij houdt rekening met minder rendement, maar wil geen bedrag noemen. „Wij zijn al twee jaar bezig met maatregelen tegen de crisis. Daardoor kunnen wij dit opvangen.” Zo zijn er 23 banen geschrapt, is de bouw van een theater op de Zuidas in Amsterdam uitgesteld en gaat een geplande musical niet door. Om de btw-verhoging op te vangen probeert het bedrijf onder meer kosten te drukken door decors en kostuums uit het buitenland naar Nederland te halen.

Voor zover bekend, kiezen de meeste schouwburgen en andere podia er wel voor om de btw-verhoging door te berekenen. Simon Reinink, directeur van het Concertgebouw in Amsterdam: „Wij volgen het advies van de Vereniging van Schouwburgen en Concertgebouwdirecties om de btw-verhoging door te berekenen in de kaartjes.” Die aanbeveling uit december 2010 geldt inmiddels niet meer. De VSCD trok deze in mei in, op straffe van hoge boetes van de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

Het ziet er niet naar uit dat de btw-verhoging nog wordt teruggedraaid. Dat blijkt uit het antwoord gisteren van staatssecretaris Zijlstra (VVD, Cultuur) op Kamervragen van D66 en GroenLinks. De vragen kwamen na een interview vorige maand in deze krant. Daarin noemde Zijlstra de btw-verhoging „niet de meest voldragen maatregel uit het regeerakkoord”. Deze had hem bovendien niet geholpen bij het vinden van draagvlak voor de bezuinigingen. Nu zegt Zijlstra: „Het kabinet ziet geen aanleiding om de besluitvorming, die met instemming van een meerderheid van uw Kamer tot stand is gekomen, terug te draaien.”

Zijlstra zei in het interview dat de coalitie nog had geprobeerd de btw-verhoging ongedaan te maken. „Er was alleen geen overeenstemming voor een andere financiële dekking.” Op de vraag welke andere financieringsmogelijkheden zijn onderzocht, antwoordt Zijlstra nu: „De betreffende woordvoerders van de coalitiepartijen hebben gezocht naar een alternatieve dekking. Ook andere partijen hebben naar alternatieven gezocht. Er is echter geen overeenstemming bereikt over een alternatieve dekking.”