Uitgelicht

Eric VLOEIMANS,trompettist. foto VINCENT MENTZEL/NRCH ==F/C==12 feb.2002.Delfshaven,Rotterdam ©Vincent Mentzel 2003

Film

The Lake House (Alejandro Agresti, 2006, VS). In überromantisch sprookje overwinnen Keanu Reeves en Sandra Bullock (die in Speed ook voor elkaar vielen) tijd en ruimte en worden verliefd, hoewel het voor de een pas 2004 is en voor de ander al 2006. Amerikaans debuut van Argentijn Agresti, die zijn beste films in Nederland maakte. Net5, 20.30-22.30u.

Life or Something Like It (Stephen Herek, 2002, VS). Romantische tragikomedie waarin even harde als oppervlakkige televisieverslaggeefster Angelina Jolie een beter mens wordt nadat ze van een zwerver heeft gehoord dat ze nog maar een week te leven heeft.RTL8, 20.30-22.40u.

Paycheck (John Woo, 2003, VS). In de nabije toekomst gesitueerde sf-film over een computergenie dat na elke geheime opdracht zijn geheugen moet laten wissen. Met Ben Affleck, Uma Thurman.Veronica, 20.30-23.00u.

Les mains en l’air (Romain Goupil, 2010, Frankrijk). In geëngageerd drama blikt een Tsjetsjeense vrouw anno 2067 (!) terug op hoe ze als 12-jarig illegaal meisje in Parijs tegen uitzetting werd beschermd door het liefdevolle gezin van Goupil zelf en Valeria Bruni Tedeschi. TV5, 21.00-22.35u.

The Cider House Rules (Lasse Hallström, 1999, VS). John Irving schreef zelf het scenario voor bleke verfilming van zijn roman. In twee elkaar spiegelende verhalen over vaders die hun kind niet kunnen loslaten, is Michael Caine een ether snuivende aborteur annex directeur van een weeshuis tijdens de Tweede Wereldoorlog.Ned.3, 22.30-00.40u.

Informatief

L’invité: Tony Blair. Serie dagelijkse korte gesprekken met steeds wisselende gasten. Patrick Simonin praat vandaag met de Britse voormalige eerste minister Tony Blair. Zonder ondertiteling.TV5, 18.20-18.33u.

Terzake: Het piratenprobleem. Britse documentaire over moderne Somalische piraterij. Gesprekken met onder anderen bewoners van Somalische kustplaatsen, een overlevende van een rampzalig verlopen bevrijdingsactie door de Franse marine, en een onderhandelaar die in Londen met kapers losgeld probeert te regelen.Canvas, 20.00-20.45u.

Koppen XL: Doodgepest, het verhaal van Phoebe Prince. Op 14 januari vorig jaar hangt de vijftienjarige Amerikaanse scholiere Phoebe Prince zich op. Zelfdoding bleek voor het meisje de enige uitweg na de pestterreur waarvan ze het slachtoffer was geworden. Elke dag werd ze op school uitgescholden, vernederd en zelfs bedreigd. Na schooltijd werd ze gestalkt met sms-berichten en ook op het internet werd een haatcampagne tegen haar gevoerd. Tot ze het niet meer aankon. Eén, 21.05-21.35u.

3 doc: Code rood – Eerwraak. Jaarlijks worden honderden Nederlandse meisjes door hun eigen familie met de dood bedreigd. Saba, Dunya, Zara en Nadia zitten ondergedoken op een geheim adres in Nederland. Voor het eerst vertellen ze hun verhaal.Ned.3, 21.30-22.20u.

Entscheidung vor Gallipoli: Die Höllenfahrt der AE2. Documentaire over de Australische onderzeeboot AE2 die tijdens de Eerste Wereldoorlog ingezet werd bij de Dardanellen. Het werd door het Britse opperbevel op een algemeen als zelfmoord beschouwde missie gestuurd. Die missie mislukte en de kapitein bracht zijn schip tot zinken. Deze film gaat niet alleen over die opdracht maar ook over de plannen om het in 1998 herontdekte wrak te bergen.Arte, 23.00-23.50u.

Our war: Ambushed. Eerste uitzending van driedelige serie over de belevenissen van het Derde Peloton van de 1st Batallion Royal Anglian Regiment in de Afghaanse provincie Helmand. De hele missie werd vastgelegd door een camera op de helm van de pelotonssergeant – ook het moment waarop de negentienjarige soldaat Chris Gray in een hinderlaag om het leven kwam. Deze documentaire gaat over de gevolgen van zijn dood voor zijn maten in het peloton en voor zijn familie thuis.BBC 1, 23.35-00.45u.

Amusement

Traverser. Korte film van Marine Place. De ruim zestigjarige Jeanne (Marie-Pierre Feringue) ligt al een tijd in het ziekenhuis. Azim (Ahmed Olfate), een jonge Afghaanse vluchteling die van de vrachtauto is gevallen die hem naar Engeland had moeten brengen, wordt naar de eerstehulpafdeling gebracht. Een ontmoeting tussen twee mensen op een bepalend moment in hun leven. TV5, 22.35-23.00u.

Radio

Radio 6 live: Eric Vloeimans en Florian Weber. Opnamen van een concert op 29 mei van dit jaar door trompettist Vloeimans en pianist Weber. Met ook een portret van de trompettist en een interview door Wilfried de Jong.Radio 6, 23.02-01.00u.