Europese beurzen sluiten diep in het rood - ‘stemming blijft negatief’

Een beurshandelaar in Frankfurt. Foto Reuters / Kai Pfaffenbach

Na het herstel van eind vorige week en de rustige handelsdagen begin deze week, stonden de aandelenmarkten vandaag opnieuw onder druk. In Amsterdam sloot de AEX op 4,5 procent in de min. Ook in de rest van Europa zijn de verliezen zwaar.

Het verlies op de AEX is het grootste dagverlies sinds maart 2009. De MidKap-index verloor met 5,2 procent ook fors.

De beurzen in de rest van Europa hadden ook een slechte dag. Zo sloot de beurs in Parijs met een verlies van 5,5 procent. In Milaan werd zelfs een verlies van 6,15 procent genoteerd. De beurs in Madrid eindigde op 4,7 procent in de min en in Londen werd bijna 4,5 procent verloren. De beurs in Frankfurt sloot met een verlies van 5,8 procent.

Vooral in de laatste uren van de handelsdag verloren de beurzen terrein, nadat de Dow Jones met 2,2 procent in de min opende en binnen een half uur naar een verlies van ruim 4 procent zakte.

Zorgen over economische vooruitzichten

Aanhoudende zorgen over de economische vooruitzichten en de Europese schuldencrisis zorgen voor pessimisme onder beleggers. Nieuwe economische cijfers uit de Verenigde Staten konden de zorgen bij beleggers niet wegnemen: de Amerikaanse consumentenprijzen stegen sterker dan verwacht en het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering nam eveneens sterker toe dan economen hadden voorzien.

Ook in Nederland zijn de cijfers niet gunstig. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte vandaag bekend dat de werkloosheid vorige maand is gestegen tot 5,3 procent van de beroepsbevolking. Het aantal mensen dat thuis zit is hiermee dit jaar voor het eerst boven de 400 duizend uitgekomen, op 413 duizend. Ook is het consumentenvertrouwen volgens het CBS in augustus flink gedaald.

Het is de optelsom van deze dingen die er voor zorgt dat de stemming negatief blijft, aldus onze financieel redacteur Melle Garschagen:

“De onzekerheid die al weken heerst blijft aanhouden. Hoewel het de afgelopen dagen relatief rustig was op de beurzen, er gebeurde bijna niks, bleven er wel allemaal dingen spelen. De markten zijn nog niet overtuigd van de aanpak van de schuldencrisis, de cijfers over de groeiverwachting vielen tegen en er zijn zorgen over verschillende banken. De stemming is dus nog steeds negatief en dat werd vandaag weer duidelijk.”

    • Lex Boon